Tvrdé dopady třetí dávky. Měsíce v šuplíku, teď je to venku

15.03.2022 10:56 | Ze sítí

Ještě relativně nedávno běžela v Česku kampaň za očkování třetí dávkou vakcíny. Nyní covid mediálně ustoupil konfliktu na Ukrajině. Připomenulo ho ovšem sdružení SMIS, jehož člen, překladatel odborných článků Jaroslav Janošek přibližuje českých čtenářům studii z Izraele, která ukazuje, že vedlejší účinky jsou mnohem rozšířenější, než média tvrdí. Například poruchy menstruačního cyklu nebo obrny. Ale třetí dávka očkování také podstatně zhoršovala problémy, které už někteří pacienti měli.

Tvrdé dopady třetí dávky. Měsíce v šuplíku, teď je to venku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Během invaze ruských vojsk na Ukrajinu z médií v podstatě zmizelo téma koronaviru. Připomenulo ho až zrušení povinnosti nosit v obchodech roušky a respirátory, které platí od včerejška. Téma nicméně připomíná i sdružení SMIS, a to v souvislosti s očkováním, které v Česku sice nikdy nebylo povinné, ale byl na něj vyvíjen poměrně silný tlak a napříkald v sousedním Rakousku povinné bylo.

RNDr. Jaroslav Janošek na stránkách SMIS představuje izraelskou studii, která se týká vedlejších účinků vakcíny Pfizer po aplikaci třetí dávky. Všímá si už toho, kdy byla zveřejněna. „Na první pohled se nabízí otázka, proč se tyto výsledky zveřejnily až 10. února 2022, když data byla sbírána v září a říjnu 2021. Asi se nedá předpokládat, že by tato data byla považována za nedůležitá a jejich analýza se o tři měsíce odložila. Když se ale podíváme podrobně na výsledky, možná pochopíme, proč se report zveřejnil až v době, kdy je třetí dávkou už naočkovaná většina populace,“ komentuje Janošek.

A dodává: „Výsledky jsou totiž opravdu alarmující a jsou v naprostém protikladu k tvrzením, že vakcína je naprosto bezpečná a nežádoucí efekty závažnějšího charakteru se vyskytují pouze v jednotkách na 100 000 očkovaných.“

Celkem se studie nakonec zúčastnilo 2068 lidí, ministerstvo původně náhodně vybralo 5000 lidí, ovšem někteří byli z legitimních důvodů ze studie vyřazeni, jiné se nepodařilo kontaktovat, jiné kontaktovat nestihli. Šlo o lidi, kteří byli naočkováni třemi dávkami vakcíny a ještě neprodělali covid v přibližně stejnoměrně rozloženém dělení na muže a ženy a podle věku.

Janošek se nezabývá klasickými vedlejšími účinky vakcín, jako je horečka, bolest, zarudnutí či otok v místě vpichu, ani abscesy, byť je výskyt o 0,8 % nadprůměrný. Dokonce ani alergickými reakcemi, které se dle studie vyskytly v 3,9 % případů. Za nejzávažnější považuje efekty na nervovou soustavu. „Celkem 4,5 % respondentů hlásilo neurologické efekty, z toho 0,5 % obrnu lícního nervu (Bell’s palsy), stejný počet problémy se zrakem, 0,4 % výrazné zhoršení paměti a stejný počet zhoršení sluchu. Pro srovnání – to odpovídá u každého z těchto závažných vedlejších účinků zhruba stovkám lidí na 100 000 očkovaných. A ty stovky se sčítají, byť se u někoho mohlo objevit více efektů najednou,“ varuje Janošek.

Další varující aspekt jsou pak menstruace. U 9,6 % žen narušila vakcína průběh menstruačního cyklu. „U každé desáté ženy se po třetí dávce objevila nějaká forma nepravidelnosti cyklu. U těchto žen bylo provedeno další šetření o 2–3 měsíce později, přičemž u přibližně poloviny z nich obtíže přetrvávaly a u třetiny z postižených byly nepravidelnosti tak závažné, že vyhledaly lékařskou pomoc,“ informuje Janošek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…