Tvrdě udeřil na vlastní. „Máme právo!“ Zelenskyj v akci

31.03.2022 7:03 | Ze sítí

Vy všichni, kteří sedíte doma v pohodlí, v křesle ve svých klidných domovech, neraďte Ukrajincům, co teď mají dělat. Ukrajinci bojují o svou vlast! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil od plic. Nešetřil přitom ani několik ukrajinských diplomatů. I ti dostali pořádně vynadáno.

Tvrdě udeřil na vlastní. „Máme právo!“ Zelenskyj v akci
Foto: Repro twitter
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

„Drazí Ukrajinci, drahé Ukrajinky, dnes řeknu jen pár slov, protože nemám mnoho času, cítím mnoho emocí a mám před sebou ještě hodně práce,“ začal Zelenskyj.

Konstatoval, že opravdu běží jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, ale je třeba ještě vyjasnit opravdu hodně věcí, než tato jednání dojdou k cíli. Některá z těch slov se podle ukrajinského prezidenta týkají i ruských řečí o částečném stažení okupačních sil ze severu Ukrajiny. 

„My víme, že to není stažení, ale vynucený odchod. Je to důsledek práce obránců naší země. Ale současně vidíme nové útoky ruských vojsk na Donbase. A my jsme připraveni. My už nevěříme prázdným slovům, nevěříme krásným slovním konstrukcím. A teď to nejdůležitější. My se nevzdáme. Budeme bojovat o každý metr naší země, za každého našeho člověka,“ ujistil všechny své spoluobčany prezident s tím, že teď není čas debatovat o tom, co lidi rozděluje, jak se to děje v dobách míru.

Teď je válka. Zelenskyj apeloval na všechny své spoluobčany, že teď je třeba uhájit ukrajinské území a nejpřímější cestou k tomu je střet s ruskými okupanty na bitevním poli. „Řečnění doma v křesle, nebo v místech, kde sedíte v bezpečí, nepomůže. Zásadní je střet s nepřítelem. Pokud nejste odhodláni, nepoučujte obránce Ukrajiny, co mají dělat,“ vymezil se proti všem lidem, kterým se to dobře radí, když na jejich vlast nikdo neútočí.

Ukrajinci teď potřebují 3 věci. Nejdůležitější jsou zbraně, s nimiž porazí nepřítele. Pak další sankce vůči Rusku, které rozpoutalo válku, a nakonec finanční injekce pro Ukrajinu, která pomůže znovu vybudovat všechno to, co ruští agresoři zničili.

O tom všem prý mluvil ukrajinský prezident se svým protějškem ze Spojených států Joem Bidenem, poděkoval mu za pomoc, kterou USA poskytují Ukrajině a apeloval na stávajícího pána Bílého domu, že je třeba ukázat jednotu. Jednotu v boji za svobodný svět, který se teď vede na ukrajinské půdě.

„A jestliže my bojujeme za svobodu a demokracii, na půdě Ukrajiny, pak máme také právo žádat ostatní státy o pomoc. Máme právo žádat tanky, letadla, dělostřelecké baterie. Bojovníky za svobodu je třeba ozbrojit, aby nezvítězila tyranie,“ zdůraznil Zelenskyj. „My bojujeme o přežití, bojujeme o svou existenci. Tohle je naše vlastenecká válka v obraně proti Rusku,“ zdůraznil ještě prezident Ukrajiny.

Jedním dechem vyčinil i některým Ukrajincům.

Zdůraznil, že si cení nasazení těch, kteří brání vlast doma na Ukrajině, nebo pro ni ze všech sil pracují v zahraničí, shání zbraně, humanitární pomoc, nebo tlačí na zavedení ještě tvrdších sankcí proti Rusku.

„Ale pak jsou tu tací, kteří si jen chtějí uchovat své teplé místečko. Např. velvyslanci v Maroku nebo v Gruzii. Pokud nejste schopni zajistit pro nás dodávky zbraní, ani další pomoc, ani zesílení sankcí proti Rusku, tak si hledejte jinou práci,“ nebral si servítky ukrajinský prezident s tím, že od ukrajinských diplomatů po celém světě – v Latinské Americe, Africe, na Středním východě i v Asii – očekává to samé. Maximální nasazení v obraně vlasti na diplomatickém poli. Podle Zelenského musejí všichni ukrajinští diplomaté napnout veškeré své síly k pomoci své zemi, stejně jako o svou zemi bojují Ukrajinci se zbraní v ruce – doma ve vlasti.

Zelenskyj prozradil, že v závěru 35. dne bojů za ukrajinskou svobodu proti ruským okupantům vyznamenal 122 obránců. 23 z nich posmrtně.  

„Nikdy nezapomeneme na ty, kteří zemřeli v boji za Ukrajinu. Věčná sláva všem našim hrdinům. Sláva Ukrajině!“ rozloučil se tradičně Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…