Tvrdší sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku, tvrdí premiér Sobotka

30.07.2014 14:55

České republika při úterním rozhodování o hospodářských sankcích proti Rusku postupovala tak, aby pomohla udržet jednotný postup celé Evropské unie vůči Rusku a současně ochránila co nejvíce tuzemskou ekonomiku a pracovní místa. Uvedl to ve středu v tiskovém prohlášení premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle něhož dohodnuté sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku. Předseda opoziční TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nevyloučil, že se sankce Česka dotknou, považuje to ale za malou oběť. Opoziční ODS má premiérův názor za alibismus.

Tvrdší sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku, tvrdí premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Velvyslanci členských zemí EU se v úterý v Bruselu předběžně dohodli na balíku ekonomických sankcí proti Rusku kvůli jeho postupu v krizi na Ukrajině, které se týkají přístupu ruských, státem vlastněných bank na finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl. Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor. Platit by měly od čtvrtka poté, co je formálně schválí členské státy.

Nové sankce nebudou mít zásadní vliv na českou ekonomiku. Cílí na omezený okruh oblastí 

Česká vláda ve středu oznámila, že se k opatřením připojila. „Při jednání o podobě nových sankcí postupovali zástupci České republiky tak, aby pomohli udržet jednotný postup celé EU vůči Rusku a současně ochránili co nejvíce tuzemskou ekonomiku a pracovní místa. Je dobře, že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí. Věřím, že další sankční opatření už nebudou potřeba a že převáží rozum a diplomacie," uvedl v prohlášení Sobotka a varoval před vznikem nové hospodářské nebo politické železné opony na východní hranici Ukrajiny.

„Vzhledem k tomu, že Česká republika se ve vztahu s Ruskem soustředí primárně na civilní dodávky, nově dohodnuté sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku," dodal premiér.

Je potřeba ukázat, že některé věci se prostě nedělají

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vláda zatím nemá odhady, jaký konkrétní dopad budou mít nové sankce na české firmy. Bude podle něj velmi záležet na odpovědi, kterou na přijatá opatření zvolí Rusko. „Protože tu nikdo nezná, tak není možné kalkulovat ty důsledky," řekl dnes ČTK.

„My v KDU-ČSL se domníváme, že to je krok správným směrem. Že je potřeba ukázat, že některé věci se prostě nedělají, a tohle je forma, která je akceptovatelná," řekl k tomu ČTK vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Sankce možná sníží náš růst HDP. Je to oběť pro svobodu v Evropě, myslí si Schwarzenberg

Schwarzenberg doufá, že nově přijaté sankce budou stačit. „Když nebudou stačit, budou muset být přísnější," uvedl předseda TOP 09. Nesdílí ale názor premiéra, že se nové sankce české ekonomiky nijak nedotknou. „Je možné, že ta či ona sankce do jisté míry poškodí českou ekonomiku nebo jinou evropskou ekonomiku," poznamenal Schwarzenberg.

„Od nás se pouze vyžaduje, že se možná růst HDP sníží o čtvrt nebo půl procenta. To je zajisté nepříjemné, ale když je to jediná oběť, kterou přinášíme pro svobodu v Evropě, tak bychom byli velmi šťastná generace," doplnil exministr zahraničí s odkazem na smrt tisíců předků na bojištích po celém světě.

Sobotka předvádí nepochopitelný alibismus, tvrdí Fiala

ODS předpokládá, že se ekonomické sankce proti Rusku nějakým způsobem dotknou i Česka. „Alibismus, který předvádí pan premiér Sobotka, je úplně nepochopitelný. Mají-li být ty sankce účinné, má-li je Rusko pocítit a má-li na základě nich změnit svou politiku, tak je přece logické, že se určitým způsobem mohou dotknout i těch, kteří ty sankce uplatňují," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Za odpovědné by naopak považoval, kdyby vláda s možnými dopady seznámila české podnikatele.

Člen výboru pro evropské záležitosti za opoziční Úsvit Marek Černoch se domnívá, že EU zaspala a nové sankce jsou „řešením teď už čtvrt hodiny po dvanácté". Jejich sílu ale momentálně považuje za dostatečnou. „Další kroky by to zase už jen eskalovaly," soudí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…