Tvrdý chleba prezidentských ochránců: Klausovi je prý peskují a nutí dřít na zahradě

02.10.2012 8:26

Názor, že prezident Václav Klaus si za chrastavskou střelbu z minulého pátku může do značné míry sám, je obvykle namířen proti jeho politice, která prý zoufalého dělníka přiměla k ráznému činu. Nyní ovšem hned dvoje noviny píší o jiném prezidentově příspěvku k vlastnímu ohrožení. Václav Klaus prý používal ochranku ke všem možným účelům - jako nosiče, zahradníky či společníky přítelkyně. A když měli plnit svůj úkol ochránců, často je peskoval a dirigoval.

Tvrdý chleba prezidentských ochránců: Klausovi je prý peskují a nutí dřít na zahradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Hlavní armádní instruktor pro ochranu důležitých osob Leoš Mauer v rozhovoru pro MF DNES popisoval, jak těžké je chránit Václava Klause. „Ochránci mu museli nosit kufřík, plášť, sako či jiné věci, takže byli mnohdy degradováni do pozice obyčejných bagážistů,“ vykládá expert. S plnýma rukama se podle něj funkce bodyguarda vykonávat nedá a sami ochránci to ve svých vnitřních předpisech mají zakázané. „Problémem je i to, že Václav Klaus sklouzává občas do role mikromanažera, který kolem sebe řídí doslova vše,“ vzpomíná. Připomínky ochránců prý nikdy nebral moc vážně. Neustále peskovaný strážce, který se má držet stranou a je vnímán jako zbytečný, podle Mauera nakonec otupí.

Útrapám prezidentské ochranky se věnuje i deník Blesk. Ten již v minulém roce přinesl fotografie ochránců s kvérem za pasem, kterak podle pokynů první dámy Livie Klausové pracují na zahradě prezidentské vily. Fotografii nejčtenější český deník opakuje i ve svém dnešním vydání a opatřuje ji velkým popiskem "Zahradní otrok".

Na dalších fotografiích pak je vidět muže z Klausovy gardy, kterak obtěžkáni taškami absolvují s prezidentem vánoční nákupy, či dokonce doprovázejí jeho přítelkyni.

Přezíravý postoj k tělesné stráži však rozhodně není Klausovou výsadou. Někdejší poradce sociálně demokratických premiérů Zdeněk Šarapatka vzpomíná, jak ochránci nějčastěji doprovázeli Ivanu Zemanovou či Šárku Grossovou na nákupy, triumfovali se v to, kdo si s manželkami již tyká a kariérním vrcholem prý bylo strávit službu hraním s premiérovými dcerkami. Ochrance s oblibou mizel i Václav Havel a současný premiér Petr Nečas rovnou odmítl strážce používat. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…