Ty ty ty, Andreji. ČSSD po zkušenosti s Babišem otevírá náruč KSČM. Ale soudruzi musí uznat NATO a EU

06.10.2016 8:40

V den, kdy by Václav Havel oslavil osmdesáté narozeniny, překvapil své kolegy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A to výrokem, že by sociální demokraté mohli spolupracovat po sněmovních volbách v příštím roce i s KSČM. Píše o tom deník Právo.

Ty ty ty, Andreji. ČSSD po zkušenosti s Babišem otevírá náruč KSČM. Ale soudruzi musí uznat NATO a EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„ČSSD je levicová strana a nechceme navždy vylučovat variantu levicové vlády,“ uvedl Sobotka s tím, že postoj ještě uvnitř strany nediskutoval. Podporují jej prý ale politici napříč republikou. Důležité však je, aby komunisté změnili svou zahraniční a bezpečnostní politiku. „Pro případnou spolupráci na vládní úrovni by bylo nezbytné, aby se KSČM přihlásila jednoznačně k našemu členství v EU a NATO,“ uvedl premiér. Podotkl, že si všiml i toho, že o spolupráci s komunisty uvažuje i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten však hovořil pouze o krajské úrovni.

„Slyším to poprvé, žádnou diskuzi jsme v tomto směru ani na grémiu, ani na předsednictvu nevedli,“ řekl k tomu místopředseda ČSSD Jan Hamáček. Straně navíc brání spolupráci s komunisty na vládní úrovni tzv. bohumínské usnesení z roku 1995. Již nyní sedí sociální demokraté společně s komunisty ve vedení osmi krajů. 

„Bohumínské usnesení je přežité dobou a tím, co se odvíjelo. Je otázka, jestli je potřeba něco rušit, když to v zásadě nikdo nerespektuje. Nerespektovaly to koalice na krajských úrovních, žádné takové usnesení nepřijala ani žádná jiná strana,“ uvedl k tomu poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Obdobného názoru je i šéf Senátu Milan Štěch, podle něhož bohumínské usnesení pozbylo věcné platnosti. 

Například podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) je nasnadě otázka, zda by se ČR neměla vrátit k jakýmkoliv tradičním stranám a nezavádět věci, které do politiky nepatří. Tím narážel na hnutí Andreje Babiše (ANO). Právě i kvůli ANO by byl svolný ke koalici s komunisty i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Nejsem vysloveným fanouškem této varianty, ale premiérovi rozumím a pragmaticky připouštím jako jednu z možností, když vidím Babiše a ANO,“ uvedl.

Jisté však je, že s příklonem k NATO by to bylo u komunistů složité. „KSČM si váží názoru občanů a i ostatní strany by ho měly respektovat,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip s tím, že navrhují referendum o opuštění NATO. „Kvůli vidině vládního angažmá nebudeme měnit program. Jiná věc je jednání o nějakém módu spolupráce,“ dodal k tomu místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který si prý spíše umí představit menšinovou vládu ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …