Týdeník si vzal do hledáčku bývalého ředitele ČEZ Martina Romana

25.03.2013 11:05

Dokázal přesvědčit pět premiérů, že jeho představy o energetickém a ekonomickém směřování této země jsou správné. Tak otevírá svůj článek týdeník Respekt. A o kom je řeč? O manažerovi Martinu Romanovi, který byl od dubna 2004 do září 2011 generálním ředitelem firmy ČEZ a nyní je stále předsedou dozorčí rady ČEZ.

Týdeník si vzal do hledáčku bývalého ředitele ČEZ Martina Romana
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Na základě manažerského příběhu Martina Romana nám Respekt poodhaluje spletitou síť vztahů a vazeb, které vedou k rozhodování o budoucnosti největšího ekonomického projektu české historie – dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Jaroslav Spurný ve svém článku píše: „Během osmi let hvězdné kariéry prosadil všechny své vize a doba jeho šéfování přinesla zdejší největší firmě, společnosti ČEZ, stamiliardové zisky. A také sporné stamiliardové investice, které podnik dostaly do potíží.“ Dnes je Martin Roman policejně vyšetřován, stojí mimo veřejnou pozornost, nicméně, podle Respektu, jeho vliv trvá.

Jaroslav Spurný pokračuje výčtem sporných projektů, které vznikly za šéfování Romana a dodává, že Temelín je jen tou největší a nejviditelnější částí. „Jedním z otců myšlenky dostavět Temelín je Martin Roman,“ píše Respekt a všímá si, že ne všechny projekty dokázal prosadit sám.

Z Appianu do čela ČEZ

Úspěch Romana v Jance Radotín prý zaujal bankéře z Komerční banky a IPB, které tehdy vlastnily rozhodující podíl v zadlužené Škodě Plzeň. „Vlivným členem dozorčí rady byl v tu dobu Antonín Koláček, čerstvý majitel společnosti Mostecká uhelná?“ píše Respekt. Dále odkazuje na dobový tisk, podle kterého Koláčkův hlas byl rozhodující při hlasování v roce 1999. Martin Roman se stal šéfem Škodovky. Bývalý šéf ČEZ byl ve Škodovce úspěšný a po 4 letech ji kupuje společnost Appian, pro níž Roman začal pracovat jako manažer. Respekt píše, že se myslelo, že jde o americkou firmu, ale ukázalo se něco jiného. “Údajným americkým investorem byli ve skutečnosti Češi v čele s Antonínem Koláčkem.“ Tito lidé, podle Respektu, pár let před tím privatizovali Mosteckou uhelnou.

V roce 2003 Špidlova vláda odvolala z čela ČEZ Jaroslava Míla, který podle zprávy BIS porušil zákon o „závazných pravidlech hospodářského styku“, když zadal stavbu budovy ČEZ bez výběrového řízení. Podle Respektu však již tehdy média spekulovala o jiném důvodu odvolání Míla, a tím měl být „zájem Špidlovy vlády prodat státní a pro ČEZ klíčové Severočeské doly společnosti Appian,“ píše Spurný. Míl byl proti tomuto záměru, ale byl odvolán z funkce a v roce 2004 jej nahradil Martin Roman. Tehdy prý, podle médií, společnost Appian podporoval ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) spolu s ministrem vnitra Stanislavem Grossem.

Týdeník Respekt pak zmiňuje jeden z prvních kroků Romana, a to prosazení nákupu Severočeských dolů skupinou ČEZ. Což bylo překvapující, protože se prý myslelo, že Roman bude prosazovat zájmy své mateřské společnosti Appian. Jaroslav Spurný však dodává, že již za 2 roky prosadil Roman v ČEZ přestavbu dvou uhelných elektráren a stavbu jedné nové celkem za sto miliard. „ A přes dodávky turbín na tomto projektu profitoval zejména Appian a jeho Plzeňská Škodovka,“ upřesňuje Respekt. Respekt dále píše o tom, že díky těmto energetickým zakázkám se hodnota firmy mnohonásobně zvýšila a v roce 2009 byla prodána jihokorejské společnosti Doosan za 11 miliard korun – o deset miliard dráž, než ji od státu koupil. Martin Roman, podle Respektu, tvrdí, že tyto zakázky nemohl ovlivnit.

O dostabě se jedná od roku 2004

Jaroslav Spurný také připomíná dovolenou v Toskánsku v roce 2009. „Konala se v režii Vladimíra Johanese, který se vyšvihl do nejvyšších pater řízení české energetiky.“ Na dovolené se tehdy sešli Milan Urban, právník Miroslav Jansta, Mirek Topolánek, Martin Roman a Marek Dalík. A také Jiří Hodač, náměstek ministra dopravy Aleše Řebíčka. „Zda se v Monte Argentariu domlouvaly nějaké obchody, nevíme,“ píše Respekt, ale všímá si další okolnosti. „Měsíc po této dovolené koupil Křetínského Energetický a průmyslový holding elektrárnu Opatovice, na což mu poskytl osmimiliardový úvěr právě ČEZ.“ Respekt však píše o tom, že velcí hráči a vlastníci uhelných elektráren za dostavbou Temelína nestojí.

Poprvé o dostavbě Temelína prý hovořil Miloš Urban v roce 2004. V roce 2005 již o ní hovoří Martin Roman. Podle něj prý Paroubkova vláda v energetické koncepci s dostavbou „již počítá“.

Topolánkova vláda spolu se Stranou zelených, zastoupenou ve vládě, nebyla tomuto plánu nakloněna. Jak píše Respekt, její předčasný konec opět nahrál plánům na dostavbu, a to, když se ministrem průmyslu stal dlouholetý manažer ČEZ Vladimír Tošovský.

Energetická bezpečnost nade vše

„Ekonomická situace ČEZ se prostě horší a firma nemá na dostavbu Temelína vlastní finanční zdroje,“ upozorňuje prý energetický expert J&T Michal Šnobr.

„Z ekonomického pohledu je určitě dostavba skoro nesmysl. Nevíme, kolik bude stát, nevíme ani, jak ji budeme financovat, o tom teď na vládě jednáme,“ říká podle Respektu ministr financí Miroslav Kalousek a dodává: „Jenže jsme se na vládě shodli, že z hlediska energetické bezpečnosti ji musíme postavit.“

I Martin Roman prý vidí celou věc jako jasnou a přehlednou. Ovšem Jaroslav Spurný v Respektu poodhaluje možné vlastnické vztahy u další firmy I&C Energo. Jde o servisní organizaci tuzemských jaderných i uhelných elektráren. Právě u ní se prý spekuluje o Romanovi jako o jednom z vlastníků. Martin Roman to však popírá. Nicméně „nově je prý v policejním hledáčku možný Romanův podíl ve firmě I&C Energo,“ uvádí se v článku. “Účast na dostavbě Temelína představuje pro takový podnik obchod v řádu skoro sta miliard korun,“ píše Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…