Tymošenkův azyl nezhorší vztahy s ČR, tvrdí poradkyně prezidenta Janukovyče

11.01.2012 11:09

Udělení politického azylu manželovi vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové nezhorší česko-ukrajinské vztahy. Uvedla to podle ukrajinské zpravodajské televize TSN Hanna Hermanová, poradkyně ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Udělení azylu prý nepředstavuje pro Ukrajinu mezinárodní problém a česko-ukrajinské vztahy mohou zůstat dobré a přátelské. Informuje ČTK.

Tymošenkův azyl nezhorší vztahy s ČR, tvrdí poradkyně prezidenta Janukovyče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Oleksandr Tymošenko dostal azyl v ČR 6. ledna, poté co někdejší premiérka Tymošenková byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let vězení v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný. Dřívější udělení českého azylu exministru Tymošenkové vlády Bohdanu Danylyšynovi, stíhanému ve vlasti, vedlo k ochlazení vztahů mezi Kyjevem a Prahou.

Nebudeme hodnotit, zda je dobře, že muž ponechal ženu ve vězení a utekl do ciziny

"Neznám politika jménem Oleksandr Tymošenko a myslím si, že na Ukrajině nikdo takového politika nezná. Kdyby se mluvilo o Juliji Tymošenkové, byla by to jiná věc, ale její muž se politikou nikdy nezabýval," prohlásila Hermanová podle zprávy, zveřejněné dnes na webu stanice.

"Je to problém České republiky - zda bude uznávat ukrajinskou justici, anebo nikoliv, zda usoudí, že za statky a vily, které tam - jak se ukázalo - má rodina Tymošenkové, mají být zaplaceny daně, anebo nikoliv. To je problém Česka. My jsme se do českých vnitřních věcí nikdy nevměšovali," prohlásila. "Nebudeme se vměšovat do rodinných záležitostí Tymošenkové, nebudeme hodnotit, zda je dobře, že muž ponechal ženu ve vězení a utekl do ciziny. To je jejich věc," dodala.

"Ukrajina se nikdy nesnížila k nějaké 'mstě'," odmítla Hermanová obavy bývalého českého velvyslance v Kyjevě Pavla Máši z odvety. Ukrajina prý neodpovídá na zlo zlem a i při obhajobě svých národních zájmů si zachovává úroveň.

Tymošenko se podle Ukrajinské vlády snaží uklidit peníze v zahraničí

Již v první reakci na udělení azylu Tymošenkovi z Janukovyčovy Strany regionů zaznělo podezření, že za vším jsou peníze. Manžel bývalé premiérky má prý v zahraničí "uklidit" peníze, které jeho žena získala od "politických sponzorů", tvrdil poslanec Vadym Kolesničenko. Tymošenková má podle něj navíc společné obchodní zájmy s Bohdanem Danylyšynem, bývalým ministrem její vlády stíhaným na Ukrajině, který obdržel politický azyl v Česku už loni.

Opoziční strana Vlast, v jejímž čele někdejší šéfka ukrajinské vlády stojí, naopak azyl vysvětlovala snahou zmenšit tlak, který Janukovyčův režim vyvíjí na bývalou premiérku a její rodinu.

Ukrajinští politologové se nicméně pozastavovali nad Tymošenkovým chováním z hlediska toho, že nebyl stíhán, ani nebyl předvolán k výslechům, a tak útěk vypadal jako snaha zajistit si osobní výhody a ochránit vlastní byznys. Azyl podle expertů mohl také souviset s tím, že před štrasburským soudem se má zakrátko projednávat stížnost jeho manželky na postup ukrajinské justice.

Podle bývalého velvyslance na Ukrajině Máši se Ukrajina pomstí na českých firmách

Český ministr vnitra Jan Kubice, který udělení azylu oznámil, žádné podrobnosti neuvedl. "My na každý pád jsme přátelé Ukrajiny, tak doufám, že nebudou nějaká opatření, která opravdu nejsou na místě," poznamenal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Exvelvyslanec Pavel Máša v pondělním rozhovoru pro ukrajinské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle vyjádřil obavy, že kauza bude mít "okamžitý" dopad na česko-ukrajinské vztahy, zejména v ekonomice. "Úřednicko-byrokratická zvůle, která na Ukrajině panuje, bude nepochybně českým podnikatelům se zájmem o ty či ony státní zakázky házet klacky pod nohy. Bude se mstít stejně, jako se mstila za politický azyl pro Bohdana Danylyšyna," řekl Máša.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…