Tyrani zvířat, třeste se před Jiřím Pospíšilem. Chce vás poslat do vězení až na osm let

17.12.2018 21:21

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil promluvil blíže o novele zákona, kterou předložila jeho strana a která zpřísňuje sankce za týrání zvířat. Nově například ukládá pachatelům až osm let vězení. „Nízké pokuty za týrání zvířat nikoho neodradí,“ dodává v rozhovoru pro Týden.cz Pospíšil.

Tyrani zvířat, třeste se před Jiřím Pospíšilem. Chce vás poslat do vězení až na osm let
Foto: pixabay.com
Popisek: Štěně - ilustrační foto

Novela zákona reaguje na stále narůstající počet případů, kdy lidé zvířata týrají, a často tak zapříčiní jejich smrt. Kromě toho Pospíšil poukazuje na formy organizované trestné činnosti – množení zvířat v nevhodných podmínkách. „Často také jde o formu trestné činnosti, která má daňový charakter, neboť chovatelé neodvádějí daně. A to my chceme novelou změnit,“ upřesňuje.

Změna trestního zákoníku, která TOP 09 připravila, má podle jeho slov zajistit efektivnější a přísnější postih pachatelů těchto trestných činů. Hlavním problémem dopsud bylo, že podle současného platného práva většinu případů policie předá správnímu či obecnímu úřadu, kde se týrání zvířat či množírny řeší pouze jako přestupek, nikoliv trestný čin.

Pachatelé byli dosud trestáni pouze několikatisícovou pokutou. „Je logické, že nízké pokuty nejsou pro chovatele žádným trestem,“ uvedl Pospíšil s tím, že existují sice případy, které se dostanou i k soudu, ale ty většinou končí tím, že jsou uložené jen podmíněné tresty, ze kterých si pachatelé nic nedělají.

Novela zákona by tak se svým zpřísněním trestů mohla nyní celou problematiku vyřešit, věří lídr TOP 09. Předcházet tomu bude přesná definice, co to vlastně množírna je a jaké tresty by při odhalení byly uděleny. Rovněž chtějí zavést přísnější tresty, které vypracovali s experty na problematiku týrání zvířat. „Nově by tedy hrozil trest odnětí svobody až na dobu osmi let u těch nejzávažnějších případů týrání,“ zkonkretizoval.

S týráním zvířat úzce souvisí i problematika cirkusů. Tento problém Pospíšil rovněž vnímá jako závažný. Cirkusy má však prý na starosti Ministerstvo zemědělství. „Pokud by ale resort chtěl zakázat vystoupení se slony, tygry a dalšími, měl by si nechat zpracovat odborný posudek od odborníků, zda zvířata skutečně trpí, či nikoli,“ uvedl s tím, že negativně nahlíží i na klecové chovy slepic. „Bohužel cirkusy, klecové chovy a množírny jsou jen zlomek toho problému,“ doplnil.

Závěrem Pospíšil uvedl, že jej velmi mrzí přístup k novele ze strany hnutí ANO a ODS. Už dvakrát prý ve Sněmovně vyřadili novelu z projednávání. „Podepsalo ji ale sedmdesát poslanců napříč politickým spektrem. Najdou se poslanci, kteří si uvědomují, jak důležitá je ochrana zvířat. Vnitřně doufám, že bude novela schválena,“ uzavírá.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…