U Hradu demonstruje dvě stě lidí. Svoboda jim prý není putna

23.05.2013 18:21

U Pražského hradu protestuje asi 200 lidí na podporu akademických svobod, nelíbilo se jim prezidentovo otálení při jmenování akademika Martina C. Putny profesorem. Studenti například ve scénce ztvárnili hlavu státu, jak si odvádí právě jmenovaného profesora na vodítku, na transparentech také hlásali, že: "Nejen Putna nám není putna". Prezident Miloš Zeman napřed odmítl Putnu jmenovat, poté souhlasil s podmínkou, že akademikovi předá diplom ministr školství a celý proces jmenování přejde v budoucnu také na ministra.

U Hradu demonstruje dvě stě lidí. Svoboda jim prý není putna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bazilika svatého Jiří v areálu Pražského hradu

Akci zahájil happening studentů Putnovy domovské Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Při ní ztvárnili předávání diplomů v roce 2021, kdy prezident neudělil diplom téměř žádnému profesorovi. Poslední profesor si pak diplom odnesl v zubech a Zemanovi na vodítku. Student Josef Blažejovský také Zemanovi v nadsázce děkoval za pěkné chování a za to, že se v celé věci kolem jmenování Putny nesnížil k osobním útokům.

Narážel tak na to, že Zeman svůj nesouhlas s Putnou zdůvodnil tím, že se mu nelíbilo akademikovo veřejné vystupování a postoje. Konkrétně Zeman na začátku tohoto týdne zmínil Putnův transparent s nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru", s nímž Putna vystoupil na přehlídce sexuálních menšin Prague Pride.

Dnešní akci svolal předseda Strany zelených Ondřej Liška původně na podporu Putny, když Zeman ve středu jmenování odsouhlasil, akce se změnila na protest za akademické svobody. Liška se ohradil také proti tomu, že má být Putna jmenován mimo oficiální jmenovací ceremoniál. Na protest přišel také třeba někdejší rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška nebo organizátor Prague Pride Czeslaw Walek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…