U Moravce ve studiu se objevila tajemná kuchařka Lesů ČR

01.04.2012 13:59

Z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu vyplývá, že Lesy ČR porušily zákon hned ve dvou případech, kdy měly vypsat patřičné výběrové řízení. Jedním z těchto případů je například nákup nových vozidel pro podnik. Pochybení médiím popsal člen kolegia NKÚ Jiří Kalivoda. Představitelé Lesů ČR ovšem závěry NKÚ zpochybňují a na Kalivodu dokonce podali žalobu pro možnou pomluvu. Jak to tedy je s hospodařením státních podniků, probíhá vše v pořádku?

U Moravce ve studiu se objevila tajemná kuchařka Lesů ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisícovka

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora, který byl pozván do nedělních Otázek Václava Moravce, se rozhodl pozvání nevyužít a do studia nedorazil. Do studia tak zavítali pouze viceprezident NKÚ Miloslav Kala, který je dočasně pověřen řízením instituce, a člen kolegia NKÚ Jiří Kalivoda, který Lesy ČR prověřoval.

Konkrétní viníci

Oba pánové opakovaně zdůrazňovali, jak bylo celé prověřování státního podniku složité. Následně sice jednoznačně potvrdili, že našli řadu pochybení, ale v tuto chvíli není možné říci, zda na základě zjištěných skutečností bude možné označit jednoznačné viníky s trestně právní odpovědností. Jmenovitě odmítli ukázat prstem na ředitele podniku či ministerstvo zemědělství, které je zakladatelem podniku.

„V zásadě je to tak, že ministerstvo zemědělství řídí Lesy ČR a management podniku hospodařil s majetkem tak, jako by hospodařil se svým majetkem, ale rizika s tím spojená převáděl na stát,“ prohlásil Kala. Kalivoda k tomu dodal, že je možné, že resort zemědělství bude podnik kontrolovat důkladněji.

Stát obrací každou korunu, Lesy mají miliardy

V pořadu se objevila také kuchařka o osmaosmdesáti stranách, kterou nechal státní podnik vydat. Jeden výtisk knihy se zvěřinovými recepty, kterou moderátor Václav Moravec dle svých slov - na facebooku - už nějakou dobu studuje a přinesl ji i ukázat do studia, přitom vyšel na více než čtyři tisíce korun, ale nikdo si kuchařku nekoupil. Lesy ji rozdaly stovce vyvolených lidí zdarma.

V této souvislosti stojí za zmínku, že Lesy ČR mají volné finanční prostředky v řádu miliardy, které investovaly například u firmy s nevalnou pověstí Key Investments. Ministerstvo zemědělství, ale také třeba ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtějí pro státní podnik připravit pravidla, jak bude moci napříště s těmito nemalými prostředky nakládat.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…