U nás projel konvoj USA bez problémů. Ale podívejte se, co se dělo, když dorazil na Slovensko. A k tomu...

15.09.2015 10:11

Přesun amerického vojenského konvoje z německé základny na cvičení do Maďarska se tentokrát na české půdě obešel bez kontroverzí. Jinak tomu ale bylo u našich slovenských sousedů. Na česko-slovenském hraničním přechodu Břeclav–Brodské, kam konvoj dorazil včera v pozdních večerních hodinách, na něj čekaly desítky jeho příznivců i odpůrců. Zasahovat nakonec musela i policie.

U nás projel konvoj USA bez problémů. Ale podívejte se, co se dělo, když dorazil na Slovensko. A k tomu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Dle štábu slovenské televize TA3 se na hraničním přechodu sešlo zhruba dvě stě odpůrců amerického vojenského konvoje. Mezi demonstranty byli k vidění sympatizanti řady slovenských politických stran, zejména z levého a pravého okraje politického spektra.

Nechyběl ani někdejší československý vicepremiér a neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Ján Čarnogurský, který patří mezi nejhlasitější kritiky Severoatlantické aliance na Slovensku a v zemi je znám svými proruskými výroky. Čarnogurský dle ČTK označil konvoj za vojenský signál Washingtonu proti Rusku. Slovenským novinářům pak Čarnogurský vysvětlil, že se tímto Slovensko zapojuje do konfliktu na Ukrajině a poukázal na to, že stejně jako v roce 1939, kdy si hitlerovské Německo učinilo ze Slovenska nástupní prostor proti Polsku, má být dnešní Slovensko nástupním prostorem proti Rusku.

Těžkooděnci v akci

Odpůrci americké kolony si na shromáždění přinesli slovenské a ruské vlajky, podobizny ruského prezidenta Vladimira Putina, jakož i transparenty s nápisy proti NATO či USA. Původně plánovali také blokádu kolony, policejní těžkooděnci je ale ještě před příjezdem prvních vozidel americké armády vytlačili dál od dálnice. Jednoho z přívrženců krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko však policisté deníku SME přece jenom museli během průjezdu konvoje zpacifikovat.

Demonstranti házeli na konvoj kameny, vajíčka, ořechy a další drobné předměty a svůj nesouhlas s průjezdem amerických vojáků přes území Slovenské republiky dávali najevo i pískáním a hlasitým pokřikem.

Na hraničním přechodu se v dešti shromáždilo také několik desítek sympatizantů Severoatlantické aliance s vlajkami USA a NATO. Střetu obou táborů demonstrantů bránily četné policejní jednotky.

Američtí vojáci jitří emoce

Ačkoliv za prvních osm měsíců letošního roku se přes území Slovenska podle tamního ministerstva obrany uskutečnilo více než 200 přejezdů vojenské techniky, až ten současný přejezd amerického konvoje dle ČTK vyvolal v zemi větší pozornost veřejnosti a medií.

Internetový portál slovenského deníku SME při té příležitosti zveřejnil anketu, v níž se svých čtenářů otázal, zda souhlasí s průjezdem amerického vojenského konvoje přes území Slovenské republiky. Osmdesát procent z takřka osmnácti tisíc respondentů odpověděla záporně, pouhých dvacet procent vyslovilo s průjezdem konvoje souhlas.

Jak podotýká ČTK, již minulý týden, kdy Slovenskem projela předsunutá část amerického konvoje, se v Bratislavě uskutečnila demonstrace proti přejezdu amerických vojáků územím Slovenska. Na shromáždění do centra Bratislavy tehdy přišly asi dvě stovky lidí, mezi nimi i Čarnogurský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…