U soudu s Dalíkem padla zásadní slova o Vlastě Parkanové. Byl rovněž vytažen důležitý dokument

02.07.2014 13:48

Pozoruhodná slova na adresu bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové zazněla dnes u soudu, kde se projednávala kauza nákupu obrněnců značky Pandur. V ní je obviněn blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík. Před soudem například zaznělo, že na jednání o nákup pandurů se vnutil bývalý náměstek ministryně obrany Martin Barták. Nebo že Parkanová ve funkci ministryně obrany „nevěděla, co dělá“. Informoval o tom server iDnes.cz.

U soudu s Dalíkem padla zásadní slova o Vlastě Parkanové. Byl rovněž vytažen důležitý dokument
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Soudkyně dnes četla dokumenty zabavené při domovních prohlídkách v Rakousku v sídle firmy Steyr, která pandury vyrábí. V dokumentech manažeři Steyru analyzují situaci ohledně smlouvy a dodávek obrněnců Pandur.

Podle serveru zástupci Steyru mimo jiné psali, že smlouvě na pandury Topolánkova vláda po nástupu nevěnovala pozornost a jednání se účastnili jen odborníci. Později se ale o jednání začal zajímat tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták. „Zaangažoval se do zakázky sám s tím, že je potřeba jí dodat politickou váhu,“ citovala soudkyně ze zprávy zbrojařské firmy.

Pro Parkanovou zpráva Rakušanů nevyznívá dobře

Zpráva se zmiňuje také o ministryni obrany Vlastě Parkanové, ovšem ne příliš lichotivě. „Je charakterizována jako politicky dosazená, jako člověk, který neví, co dělá,“ píše se ve zprávě firmy Steyr.

Jak server dále uvedl, žádost o úplatek je v dokumentech zmiňována jako „osobní požadavky“, nebo „osobní služby“ s tím, že na tyto žádosti odmítl Steyr přistoupit.

Zbrojaři měli strach, že Češi dají zakázku tomu, kdo jim kývne na žádost o úplatky

Z analýzy rakouské zbrojařské firmy vyplývá, že se obávala toho, že česká strana sníží počet vozidel a tedy i cenu kontraktu. A že ušetřené peníze použije na nákup vozidel od konkurence. „Která třeba splní jejich osobní požadavky,“ cituje server z dokumentu firmy Steyr.

Dalík je viněn z toho, že 8. listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů uvedl v omyl delegaci Steyru, že je schopen ovlivnit rozhodnutí vlády ohledně pandurů. „Za to si podle žalobce řekl o třikrát šest milionů eur (tehdy asi 480 milionů korun). Tím se dopustil podvodu ve stadiu pokusu,“ uvedl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…