ÚOHS pozastavil tendr na modernizaci letiště v Budějovicích

05.05.2017 21:22

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr Jihočeského kraje na modernizaci letiště v Českých Budějovicích. Má pochybnosti o zákonném postupu kraje, řekl dnes ČTK předseda úřadu Petr Rafaj. Postup kraje prošetřuje i policie. Podle informací ČTK se úřad případem zabývá na základě podnětu společnosti Hochtief, která podala nejnižší cenu, z tendru za více než 400 milionů korun ale byla vyřazena.

ÚOHS pozastavil tendr na modernizaci letiště v Budějovicích
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

„ÚOHS vydal nařízení předběžného opatření v této věci, neboť úřadu vznikla pochybnost o zákonnosti postupu zadavatele,“ uvedl Rafaj. Dodal, že finální rozhodnutí antimonopolní úřad zatím nevydal.

„Pro nás to znamená zdržení celého projektu. Především nebudeme moci pořídit například navigaci pro noční létání. Ale rozhodně chceme v provozu nadále pokračovat v současném režimu,“ řekla ČTK mluvčí letiště Martina Vodičková.

Pokud Hochtief u ÚOHS nakonec nezvítězí, tak letiště u Českých Budějovic dostaví společnosti Geosan Group a Habau CZ. Vítěze výběrového řízení schválila už rada Jihočeského kraje.

Společnosti dostaví letiště za 418 milionů korun bez daně. Tendr vyšetřuje také policie kvůli podezření, že soutěž nebyla vypsána v souladu se zákonem. Jihočeský kraj tvrdí, že výběrové řízení bylo naprosto transparentní.

Dostavba se například týká vybudování komunikace uvnitř areálu a veřejné komunikace, výstavby terminálu nebo rekonstrukce a rozšíření odbavovací plochy a pojezdové dráhy.

Na společné podpoře financování provozu letiště, které se rozkládá na ploše téměř 300 hektarů, se kraj a město České Budějovice dohodly v roce 2006. Tehdy vojenský provoz nahradil civilní. Rekonstrukce letiště začala v roce 2009. V areálu je 120 budov, část z nich je využita pro potřeby letiště, část se pronajímá. V roce 2011 Evropská komise zamítla již schválený, zhruba miliardový projekt modernizace letiště, a od té doby kraj financuje rozvoj ze svého. Pro letošní rok například uvolní 300 milionů korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…