ÚS dostal stížnost pravicových poslanců kvůli Nečasově stíhání

26.03.2014 10:12

Ústavní soud (ÚS) dnes obdržel poslaneckou stížnost, která souvisí s obviněním expremiéra a bývalého předsedy ODS Petra Nečase. ČTK to potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Administrativa zatím stížnosti nepřidělila spisovou značku ani konkrétního soudce zpravodaje.

ÚS dostal stížnost pravicových poslanců kvůli Nečasově stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Podnět směřuje proti vyhlášce, která umožnila, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, i když záležitost věcně náleží do Prahy. Nečas je obviněn z podplácení trojice bývalých poslanců, jakoukoliv korupci ale popírá.

Zákon nestanoví ÚS pro rozhodnutí žádnou lhůtu. O návrzích směřujících proti právním předpisům ÚS obvykle rozhoduje několik měsíců až několik let. Zatímco o běžných stížnostech jednají tříčlenné senáty, o návrzích na rušení zákonů či vyhlášek hlasuje plénum, tedy sbor všech soudců.

Návrh podepsalo všech 15 členů klubu ODS a dalších 12 poslanců z klubu TOP 09 a Starostové. Podmínka 25 podpisů, potřebná k návrhu na zrušení takzvaného jiného právního předpisu, je proto splněná. Občanští demokraté se už dříve Nečase zastali. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky. Kritizovali také to, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, když záležitost věcně náleží do Prahy.

Benda: Je obcházena zásada zákonného soudce podle místa bydliště

Další vyšetřování na Moravě umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová (ČSSD). „Považujeme za důležité, aby se ÚS vyjádřil k otázce zákonného soudce v přípravném řízení. Jde o to, aby ÚS zaujal nějaké stanovisko k tomu, že zásada zákonného soudce - každý z nás má svého zákonného soudce podle místa bydliště - je obcházena tím, že kroky v přípravném řízení činí státní zastupitelství na druhém konci republiky," řekl v úterý poslanec Marek Benda (ODS).

Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…