USA: I republikáni stojí za Zelenským. Rusko: Přisuneme jednotky k hranicím

22.12.2022 10:17

Válka na Ukrajině trvá téměř deset měsíců. A zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil ke členům amerického Kongresu, kteří se následně k Zelenského vystupování vyjadřovali, ruský prezident Vladimir Putin mluvil o potřebě utužit vztahy s Běloruskem. Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu ujišťoval spoluobčany, že armáda v oblasti cvičení provedla všechny úkony, které měla v roce 2022 v plánu.

USA: I republikáni stojí za Zelenským. Rusko: Přisuneme jednotky k hranicím
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promlouval k americkým zákonodárcům o potřebě porazit ruský teror a neuzavírat při této snaze žádné kompromisy, ruský prezident Vladimir Putin se ve stejné době dovolával nutnosti lépe chránit ruské a běloruské hranice i společné informační zdroje obou států.

„Zlepšení systému ochrany společných informačních zdrojů je dnes velmi důležité,“ řekl na setkání se státním tajemníkem svazového státu Dmitrijem Mezencevem. Na jeho slova upozornila ruská státní agentura TASS.

Podle Mezancena byl návrh výnosu Nejvyšší státní rady o kybernetické bezpečnosti svazového státu před několika dny předán ruskému premiérovi Michailu Mišustinovi. Uvedl také, že požádá vedoucí představitele Ruska a Běloruska, aby tento dokument schválili na schůzce, která se má konat počátkem příštího roku.

Velvyslanec Ruské federace v USA Antonov varoval, že postup Spojených států ve vztahu k Ukrajině eskaluje napětí.

„Bylo zdůrazněno, že provokativní akce USA neustále vedou k eskalaci, jejíž důsledky si nelze ani představit,“ uvedl ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov.

Ministr obrany Sergej Šojgu taktéž pro státní agenturu TASS oznámil, že ruská armáda provedla vše, co v oblasti výcviku měla v roce 2022 naplánováno.

„V roce 2022 byly provedeny všechny plánované operační a bojové výcvikové aktivity, včetně 14 mezinárodních cvičení na různých úrovních," řekl Šojgu.

Podle Šojgua cvičení prokázalo, že silová uskupení jsou schopna efektivně plnit úkoly k zajištění regionální bezpečnosti.

Americký Institut pro studium války (ISW) upozornil, že Šojgu mluvil také o potřebě posílit armádu Ruské federace. I kvůli blížícímu se vstupu Finska a Švédska do NATO.

„Šojgu veřejně představil řadu navrhovaných změn ruské obranné politiky, které mají výrazně zvýšit početní stav ruské armády. Šojgu navrhl, aby Rusko obnovilo Moskevský a Leningradský vojenský okruh, vytvořilo nový armádní sbor a zformovalo 17 nových manévrových divizí,“ uvedl ISW.

„Šojgu navrhl, aby Rusko vytvořilo nový armádní sbor v Karélii, dvě nové výsadkové útočné divize, tři nové motostřelecké divize v okupovaných Chersonské a Záporožské oblasti a rozšířilo sedm stávajících brigád Severního loďstva a Západního, Středního a Východního vojenského okruhu na sedm nových motostřeleckých divizí a zároveň rozšířilo pět stávajících námořních pěších brigád na pět námořních pěších divizí. Šojgu rovněž navrhl, aby Rusko vytvořilo pět dělostřeleckých divizí na podporu vojenských okruhů. Navrhl zvýšit početní stav ruských ozbrojených sil na 1,5 milionu vojáků, včetně 695 000 smluvních vojáků (Šojgu na jaře 2021 uvedl, že 380 000 Rusů jsou smluvní vojáci), postupně zvýšit věk pro nástup do vojenské služby z 18 na 21 let a zvýšit věkovou hranici branců z 27 na 30 let. Šojgu neupřesnil časový plán těchto opatření,“ pokračoval americký institut.

ISW taktéž upozornil, že není příliš pravděpodobné, že Kreml stihne zrealizovat avizované změny ještě během války na Ukrajině.

Američtí zákonodárci Zelenského projev na půdě Kongresu ocenili.

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell řekl, že Zelenskyj byl dnes večer ve svém projevu „jako obvykle inspirativní". Na jeho slova upozornila americká CNN.

„Je to tak důležité, nejdůležitější je porazit Rusy na Ukrajině,“ řekl. „Naštěstí Ukrajinci mají vůdce, ke kterému může každý vzhlížet a obdivovat ho. A také je hezké, že tu na konci roku máme něco, na čem se vlastně všichni shodneme.“

John Thune, člen senátní republikánské menšiny, řekl, že při poslechu Zelenského „cítil intenzitu jeho zájmu o zemi a lid a jejich touhu po svobodě a demokracii", a označil to za „inspirující". Dodal, že Zelenského projev „šel od srdce“.

Člen republikánské Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy konstatoval, že Zelenského projev byl dobrý. „Ale bianco šek nepodepíšu,“ varoval.

„Myslím, že je to velmi dobrý projev. Uvedl řadu důvodů, proč chce svobodný svět pokračovat v boji. Můj postoj se nikdy nezměnil. Podporuji Ukrajinu, ale nikdy nepodpořím bianko šek. Chceme se ujistit, že existuje odpovědnost za každé vynaložené peníze,“ řekl.

Vůdce senátní většiny Chuck Schumer uvedl, že projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přišel „v pravý čas“.

„Doufám, že ti, kteří pochybovali o tom, že bychom měli Ukrajině pomoci, slyšeli jeho projev jasně a zřetelně,“ řekl Schumer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

H. Kissinger: Amerika nemá spojence ani přátele. Má jen své zájmy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCoviďák , 22.12.2022 13:13:18

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…