USA: Lidé se bojí zmanipulování voleb. Biden za tím vidí Trumpa

03.11.2022 10:53

Prezident USA Joe Biden ve svém předvolebním projevu varoval před těmi, kteří neuznávají výsledky amerických prezidentských voleb. Svého soupeře z minulého volebního klání Donalda Trumpa obvinil, že tyto lidi inspiroval. Trump naproti tomu v minulých dnech zažaloval newyorskou generální prokurátorku Letitii Jamesovou. Blížící se americké volby jsou velkou částí Američanů vnímány jako referendum o Bidenovi a Trumpovi. Větší šance mají dle výzkumů republikáni.

USA: Lidé se bojí zmanipulování voleb. Biden za tím vidí Trumpa
Foto: Repro C-SPAN
Popisek: Donald Trump během svého projevu ve Waukeshe ve Wisconsinu

O jaké volby nyní vlastně půjde?

Jsou to volby, které se uskuteční již za pět dní – při nich Američané volí všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů, třetinu ze stočlenného Senátu a také guvernéry v 36 státech. Jejich součástí jsou také komunální volby ve většině států.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Tlak na Bidena i Trumpa roste

Podle průzkumů agentur ABC News/Ipsos si před těmito volbami republikáni udržují náskok oproti demokratům v klíčových otázkách ekonomiky a kriminality.

V polovině prezidentského volebního období vidí polovina registrovaných voličů následující volby jako referendum Joe Biden versus Donald Trump.

Tlak na oba bývalé kandidáty na prezidentský úřad se tedy stupňuje, neboť nadcházející volby mohou hodně zamíchat kartami preferencí republikánů i demokratů. Obecně se předpokládá oslabení demokrata Joea Bidena a posílení republikánských pozic včetně Donalda Trumpa, o kterém se začalo mluvit jako o kandidátovi na prezidenta pro následující prezidentské volby.

Trump zažaloval prokurátorku

Právě Trump před pár dny zažaloval newyorskou generální prokurátorku Letitii Jamesovou na Floridě, ve snaze zastavit její pokus o převzetí kontroly nad jeho realitní společností a o získání informací ohledně jeho financí. Podle agentury Bloomberg obvinil Jamesovou doslova z „války, zastrašování a obtěžování“. 

Prokurátorka v minulosti zažalovala Trumpa a jeho tři děti s tím, že nadhodnotili hodnotu aktiv jeho realitní společnosti. 

„To, co začalo jako zkreslené, chabě podložené úsilí veřejně očernit prezidenta Trumpa za účelem osobního politického zisku, se změnilo ve spiknutí s cílem získat kontrolu nad globálním soukromým podnikem,“ napsali dokonce Trumpovi právníci.

Biden agitoval předvolebním projevem

Naproti tomu Joe Biden vystoupil se svým prezidentským projevem před zmíněnými volbami.

Ve svém projevu se podle agentury Reuters zabýval hrozbami některých republikánských kandidátů, že odmítnou přijmout výsledky nadcházejících voleb z 8. listopadu, pokud prohrají. Biden řekl, že je to „hrozba pro demokracii“ a obvinil bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že je „inspiroval“.

Současný prezident USA zmínil i nedávný „kladivový útok“ na Paula Pelosiho, manžela předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, v jejich domě v San Franciscu, jako důkaz, že demokracie je, po útoku na Kapitol v lednu 2021, opět ohrožena.

Z tohoto ohrožení obvinil Biden přímo Trumpa, protože nepřijal výsledky voleb v roce 2020, které prohrál. „Odmítá přijmout vůli lidu, odmítá přijmout, že prohrál,“ řekl Biden podle Reuters. Biden zvolil tuto ostrou rétoriku nejspíše proto, že před úterními střednědobými volbami čelí možnosti, že republikáni získají kontrolu nad Kongresem, což by nabouralo jeho agendu.

Většina předpovědí totiž uvádí, že republikáni téměř jistě převezmou kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

Američané se bojí zmanipulování voleb

Dodejme, že volební podvody jsou v USA poslední dobou velmi diskutovaným problémem. Na jednu stranu jsou poměrně vzácné, jak uvádí Reuters, na druhou stranu je v souvislosti s touto otázkou značný počet Američanů znepokojen.

Průzkum agentury Reuters/Ipsos, který skončil v pondělí, zjistil, že 49 % Američanů si myslí, že podvody s hlasy voličů jsou rozšířeným problémem, přičemž tento názor zastává 34 % demokratů a 69 % republikánů.

Přibližně 44 % Američanů uvádí, že se obávají zmanipulovaných voleb v USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…