USA: „Nepodporujeme nezávislý Tchaj-wan.“ A už zpráva Fialově koalici

20.06.2023 11:17

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyrazil na cestu do Číny, aby jako zástupce jedné ze dvou největších ekonomik světa promluvil se zástupci Komunistické strany Číny, která vybudovala druhou nejsilnější ekonomiku světa, ne-li dnes nejsilnější. Při této cestě mimo jiné řekl, že Spojené státy nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Ale řekl toho ještě mnohem víc…

USA: „Nepodporujeme nezávislý Tchaj-wan.“ A už zpráva Fialově koalici
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě Antony Blinken

„Nepodporujeme nezávislost Tchaj-wanu. Jasně jsme řekli, že jsme proti jakékoli změně statu quo, a to z jakékoli strany. V této naší politice jsme konzistentní,“ zdůraznil americký ministr zahraničí při své cestě po Číně, čímž také naznačil, že ani od Číny nečeká změnu poměrů k Tchaj-wanu.

Blinken v Číně

Končící český europoslanec Jan Zahradil (ODS) dal najevo, že by rád věděl, jak se na toto prohlášení dívá třeba český ministr zahraničí nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který se na Tchaj-wan vydal, případně předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která taktéž na Tchaj-wan zaletěla.

„A je to. Nějaký komentář z Černína, Senátu nebo Sněmovny?“ požádal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jan Zahradil promlouvá

 

Jednání s čínským prezidentem a vůdcem Komunistické strany Číny Si Ťin-pchingem označil za konstruktivní, upřímné a věcné. „Probrali jsme řadu důležitých otázek včetně potřeby zodpovědně řídit náš vztah,“ konstatoval Blinken na twitteru.

Zdá se však, že vše nedopadlo podle amerických představ. Server The Hill upozornil, že čínský prezident Si odmítl Blinkenovu nabídku na zřízení krizové linky mezi Washingtonem a Pekingem. Podobná linka vznikla mezi Washingtonem a Moskvou po Kubánské krizi v roce 1962, kdy byl svět jen krůček od jaderné války.

Blinken uvedl, že ačkoli „opakovaně“ upozorňoval na potřebu, aby americká a čínská armáda měly krizovou komunikační linku, která by rychle tlumila napětí a odvracela konfrontace, „v tuto chvíli Čína nesouhlasila s tím, aby se v tomto směru pokročilo“.

Podle serveru The Hill by Američané o zřízení krizové linky hodně stáli, aby měli možnost v případě potřeby klidnit případné konflikty v Jihočínském moři a případně kolem již zmíněného Tchaj-wanu. Další případ byl spojen se sestřelením čínského špionážního balonu nad Spojenými státy. Lidé ve Washingtonu se pokoušeli spojit s lidmi z Pekingu, ale v Pekingu nikdo nezvedal telefon. Američané jsou prý i nadále odhodláni pracovat na zřízení takovéto krizové linky mezi Washingtonem a Pekingem.

Blinken vedl diskuse také se zástupci amerických firem v Číně. „Znovu jsem potvrdil, že Spojené státy chtějí spravedlivý obchod a investice za rovných podmínek v našem hospodářském vztahu s ČLR,“ nechal se slyšet americký ministr zahraničí.

Blinken v Číně

Prohlásil také, že se podařilo uzavřít konstruktivní kolo jednání s Čínou a zdůraznil, že vedení rozhovorů s druhou stranou je naprosto zásadní při soutěžení s jinými státy a k prosazování zájmů USA.

„Uzavřeno upřímné, konstruktivní kolo rozhovorů s vedením ČLR. Vztah mezi Spojenými státy a Čínskou lidovou republikou je hluboce důležitý. Přímá diplomacie je nejlepší způsob, jak prosazovat zájmy a hodnoty USA a zodpovědně řídit vzájemné soutěžení,“ napsal Blinken na twitteru.

Blinken v Číně

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že Blinken je prvním americkým ministrem zahraničí, který v posledních pěti letech navštívil Peking. Obě strany podle CNN uznaly, že je třeba pracovat na stabilizaci vztahů. „Ale znovu chci zdůraznit, že nic z toho se nevyřeší jednou návštěvou, jednou cestou, jedním rozhovorem. Je to proces,“ dodal nejvyšší americký diplomat.

CNN také připomněla, že Čína nedávno odmítla setkání ministra obrany Lloyda Austina s čínským ministrem obrany Li Shangfuem.

Blinken oznámil, že z čínské strany slyšel ujištění, že nebude Rusku poskytovat smrticí vybavení a zdůraznil, že neviděl žádné důkazy o tom, že by Čína Rusku ve válce na Ukrajině něco takového poskytovala.

„Z čeho však máme trvalé obavy, jsou čínské firmy, společnosti, které mohou poskytovat technologie, jež může Rusko využít k podpoře své agrese na Ukrajině. A požádali jsme čínskou vládu, aby byla v tomto ohledu velmi ostražitá,“ dodal Blinken.

Čína vnímá Spojené státy jako zemi, která brzdí čínský technologický rozvoj a v Pekingu opakovaně zaznělo, že by s tím měl Washington přestat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čína - USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 20.06.2023 12:27:16
Pochopil jsem správě, že jsou Američani ve vztahu k Číně v defenzivě? Co na to říkají pitomci Vystrčil, Pekarová a Lipánek? Dochází jim vůbec, co se děje ve světě?????

|  17 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…