USA: Prigožinova akce ukázala na selhání FSB. A ještě jednu zásadní věc

25.06.2023 9:38

VÁLEČNÝ MONITORING Situace v Rusku se uklidňuje. Americká zpravodajská stanice CNN hlásí, že soukromá armáda wagnerovců se stahuje z ruského velitelství v Rostově na Donu. Stahování započalo ještě předtím, než byla oficiálně oznámena dohoda, že zakladatel wagnerovců Jevgenij Prigožin se přemístí do Běloruska. Došlo i na otázku záruk. Prigožin se prý bude muset spolehnout na Putinovo slovo. Podle washingtonského Institutu pro studium války Prigožinova vzpoura ukázala jednu zásadní věc.

USA: Prigožinova akce ukázala na selhání FSB. A ještě jednu zásadní věc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Záběry kolující po sociálních sítích ukazují jásající davy lidí v Rostově na Donu, kteří s wagnerovci debatují a projevují nemalou radost, když se ukáže, že jízda wagnerovců na Moskvu skončila. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov oznámil, že ti, kteří se pochodu na Moskvu účastnili, nebudou čelit žádnému postihu.

Dohodu mezi Kremlem a Prigoižinem zprostředkoval běloruský vládce Alexandr Lukašenko.

„Faktem je, že Alexandr Grigorjevič [Lukašenko] se s Prigožinem osobně zná již dlouho, asi 20 let,“ řekl Peskov. „A byl to jeho osobní návrh, který byl dohodnut s Putinem. Jsme běloruskému prezidentovi za toto úsilí vděčni.“

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
„Pokud se ptáte, jaká je záruka, že Prigožin bude moci odjet do Běloruska, je to slovo ruského prezidenta,“ uvedla Peskovova kancelář. „Režim protiteroristické operace bude v nejbližší době zrušen,“ pokračoval mluvčí Kremlu.

Peskov také oznámil, že trestní řízEní proti Prigožinovi bude zastaveno. Ruská tajná služba FSB mezitím oznámila, že u Prigožina při prohlídce domovních prostor nalezla zbraně, falešné pasy a větší počet balíčků bankovek různých měn.

V projevu, v němž Vladimir Putin reagoval na zprávy o pochodu skupiny Wagner na Moskvu, prohlásil, že Západ chce Rusko zničit a Ruská federace musí tomuto tlaku odolat.

„Rusko dnes vede tvrdý boj o svou budoucnost a odráží agresi neonacistů a jejich pánů. Prakticky celá vojenská, ekonomická a informační mašinérie Západu je namířena proti nám. Bojujeme za život a bezpečnost našich lidí, za naši suverenitu a nezávislost. Za právo být a zůstat Ruskem, státem s tisíciletou historií. Tato bitva, kdy se rozhoduje o osudu našeho lidu, vyžaduje sjednocení všech sil, jednotu, pevnost a odpovědnost. Vše, co nás oslabuje, musí být odhozeno stranou, jakýkoli spor, který naši vnější nepřátelé mohou a používají k tomu, aby nás oslabili zevnitř,“ zdůraznil ve svém projevu Putin.

Celý projev Vladimira Putina přinesla ruská státní agentura RIA Novosti.

„A to, čemu čelíme, je právě zrada. Přemrštěné ambice a osobní zájmy vedly ke zradě. Zradit naši zemi, náš lid a věc, za kterou spolu s našimi dalšími jednotkami a podjednotkami bojovali a umírali bojovníci a velitelé skupiny Wagner. Hrdinové, kteří osvobodili Soledar a Artemovsk, města a obce Donbasu, bojovali a položili své životy za Novorossii, za jednotu ruského světa. Jejich jméno a slávu zradili i ti, kteří se pokoušejí zorganizovat povstání, ženoucí zemi k anarchii a bratrovraždě,“ pokračoval.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské proválečné blogery napsal, že kolona wagnerovců, která mohla dorazit k Moskvě, čítala asi 4 tisíce mužů a disponovala 40 až 50 kusy těžké vojenské techniky včetně bojových tanků T-90M, bojových vozidel pěchoty BMP, systémů protivzdušné obrany Pantsir a systémů MLRS Grad.. Tato kolona však nakonec až k Moskvě nedorazila.

„Nicméně Prigožinova vzpoura ukázala, že ruským silám chybí rezervy v mnoha týlových oblastech a téměř jistě zhorší morálku ruského personálu na Ukrajině, což jsou poznatky, které mohou ukrajinské síly využít k úpravě pokusů o prolomení ruské obrany,“ napsal ISW.

„Vzpoura odhalila slabost ruských bezpečnostních sil a ukázala Putinovu neschopnost včas použít své síly k odražení vnitřní hrozby a dále narušila jeho monopol na sílu. Prigožinovo rychlé tažení směrem k Moskvě zesměšnilo velkou část ruských pravidelných sil – a zdůraznilo všem bezpečnostním činitelům, státním podnikům a dalším klíčovým představitelům ruské vlády, že soukromé vojenské síly oddělené od centrálního státu mohou dosáhnout působivých výsledků. Wagnerova jízda také ukázala degradaci ruských vojenských záloh, které jsou téměř celé nasazeny do bojů na Ukrajině, a také nebezpečí spoléhání se na nezkušené brance při obraně ruských hranic,“ vyjádřil svůj pohled na situaci ISW.

„Kreml se snažil rychle reagovat v informačním prostoru a obyvatelé v Rostově na Donu bojovníkům Wagnera neodporovali a v některých případech je vřele vítali – což ve své podstatě nesvědčí o opozici vůči Putinovi, ale minimálně o souhlasu s Prigožinovým jednáním. Konečně, zjevné překvapení Kremlu Prigožinovým krokem nevrhá dobré světlo na ruskou domácí zpravodajskou službu FSB. Prigožin před svou ozbrojenou vzpourou soustavně stupňoval rétoriku vůči ruskému ministerstvu obrany a Putinovi se nepodařilo toto riziko zmírnit,“ poznamenal ISW.

Prigožin podle institutu ztratil podporu proválečných blogerů, kteří mu byli nakloněni. Těm se nelíbí, že svůj pochod na Moskvu nedotáhl do konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč nám neustále, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 25.06.2023 9:53:35
přinášíte zprávy o Rusku a Ukrajině předžvýkané od BBC, ISW a CNN. Copak Rusko nevydává žádné informace?? To je jako kdyby jste nás o krizi na hranicích mezi USA a Mexikem informovali přes TASS či jiné ruské agentury placené zbrojním průmyslem. No vy nás o té krizi pro jistotu neinformujete vůbec. A že tam hrozí vstup vojsk USA na území Mexika, tedy k něčemu podobnému jako se stalo mezi Ruskem a Ukrajinou, o tom ani nepípnete. Bude zajímavé jak to budou komentovat, pokud se tak stane, naši ministři a novináři a různí tzv. odborníci. Už se těším na ty sankce proti USA. Jak od nich přestaneme odebírat plyn, sportovcům bude zakázáno účastnit se olympiády atd.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…