USA: Zákaz homosexuální vlajky. Ve městě řízeném muslimy

15.06.2023 13:58

ZE SVĚTA Městská rada v americkém městě Hamtramck v Michiganu zakázala vyvěšování vlajek LGBTQ+ na všech městských pozemcích. Vlajky LGBTQ+ podle městské rady odporují víře místních obyvatel, kteří jsou z velké části muslimové. Hamtramck je také jediným městem v USA, které má čistě muslimskou městskou radu a starostu. Kromě duhových vlajek budou zakázány vlajky s rasistickými a politickými názory.

USA: Zákaz homosexuální vlajky. Ve městě řízeném muslimy
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Po měsících debat a tříhodinovém otevřeném jednání s veřejností odhlasovala v úterý městská rada Hamtramcku jednomyslně zákaz vyvěšování vlajek LGBTQ+ na všech městských pozemcích. Usnesení, které předložil místostarosta Mohammed Hassan, rovněž zakázalo vyvěšování a umísťování vlajek s rasistickými a politickými názory.

Hassan před hlasováním přítomným vysvětloval, že komunita LGBTQ+ je v Hamtramcku vítána, ale že musí respektovat náboženskou svobodu. Někteří muslimští členové rady přímo uvedli, že duhová vlajka je v rozporu s jejich vírou. Následně se podle informací serveru eu.freep.com strhla ostrá debata mezi zástupci muslimské komunity a lidmi sympatizujícími s LGBTQ+.

„To vy děláte problémy. Prosím, nevyhrožujte nám. ... Já jsem zvolený úředník. ... Pracuji pro lidi, pro to, co se většině lidí líbí,“ prohlásil starosta Hassan.

Městský radní Nayeem Choudhury řekl, že LGBTQ+ lidé v Hamtramcku mají rovný přístup ke všem službám, ale měli by respektovat citlivost muslimů. „Chceme respektovat náboženská práva našich občanů. Jste vítáni, ale proč musíte mít vlajku vyvěšenou na vládním pozemku, abyste byli zastoupeni? Už jste reprezentováni. My už víme, kdo jste. ... Tím, že z toho děláte takovou fanatickou záležitost, to vypadá, jako byste nás chtěli nenávidět,“ uvedl Choudhury s tím, že rada slouží všem stejně, bez diskriminace, ale i bez zvýhodňování.

Starosta Amer Ghalib následně odmítl výtky, že je rada homofobní. „Ti lidé, kteří mě obviňují z nenávisti, vždyť polovina mých rad a komisí jsou buď LGBTQ+, nebo jejich příznivci. Nikdy jsem nevyhodil nikoho, kdo patří k LGBTQ+,“ dušoval se Ghalib.

LGBTQ+ lidé a jejich příznivci se proti usnesení ostře ohradili s tím, že se je snaží vytlačit z města. Někteří poznamenali, že muslimští přistěhovalci kdysi čelili diskriminaci, když se přistěhovali do Hamtramcku, a měli by být citlivější vůči diskriminaci jiných skupin.

Hamtramck má nejvyšší procento přistěhovalců mezi městy v Michiganu a je jediným městem v USA, které má čistě muslimskou městskou radu a starostu. Přibližně polovina obyvatel města je jemenského nebo bangladéšského původu.

Senátorka za Detroit Stephanie Changová, do jejíhož obvodu Hamtramck patří, vydala ve středu prohlášení, v němž vyjádřila podporu LGBTQ+ lidem.

„Členům hamtramcké LGBTQ+ komunity a jejich rodinám – vězte, že máte mnoho spojenců po celém městě i státě, a to včetně mě, jako vaší státní senátorky,“ uvedla Changová. „Jste milováni, jste vítáni a vážíme si vás. Hamtramck má dlouhou historii jako místo naděje a příležitostí pro lidi všech vrstev,“ prohlásila senátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…