USA a Evropo, pomozte nám, volá opozice v Polsku. Země je prý v ohrožení

28.12.2015 17:51

Opozice v Polsku vysílá do světa žádost o pomoc. Pokud ji nikdo nepodpoří, bojí se, že dojde ke vzniku nového autoritářského režimu a s ním ke konci polské demokracie. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost totiž prosadila zákon, který zcela převrací polské soudnictví. A je toho více. Informuje The Guardian.

USA a Evropo, pomozte nám, volá opozice v Polsku. Země je prý v ohrožení
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Podle demokratické polské opozice rozhodnutí současné polské vlády „rozbíjejí zemi“ a mohou vést ke konci demokracie a vzniku autoritářského režimu přímo v Evropě. Za touto kritikou stojí nově přijatý zákon, jenž upravuje polské soudy.

Zákon totiž mění způsob rozhodování nejvyšších polských soudů. Ustanovuje totiž nutnost tribunálu 15 soudců, z nichž minulý měsíc pět dosadila sama vládnoucí strana Právo a spravedlnost. K tomu, aby bylo rozhodnutí soudu platné, je třeba mít nadpoloviční většinu hlasů za přítomnosti přinejmenším 13 z celkových 15 soudců, nezávislé rozhodování tak prakticky nepříchází v úvahu.

„Tohle je konec demokracie v Polsku. Úplně rozbili celou zemi,“ řekl Mateusz Kijowski, představitel Komitet Obrony Demokracji, hnutí, jež v posledních týdnech demonstruje proti nově zvolené vládě a volá po mezinárodním odsouzení jejích kroků.

„Spojené státy a Evropa musejí jasně a nahlas jejich konání odsoudit. Musejí nám pomoci, jinak Polsko opustí demokratickou společnost,“ varoval Kijowski.

„Myslím, že toto řešení výrazně zlepšuje roli a nezávislost ústavního tribunálu. Věřím, že tento čin uzavře rozbroje ohledně ústavního soudu,“ řekl ve svém projevu polský prezident Andrzej Duda.

Dudova strana Právo a spravedlnost získala ve volbách absolutní většinu. Je tomu poprvé od pádu komunismu, kdy v Polsku vládne vláda jedné politické strany. Kritici však tvrdí, že je program strany názorově velmi podobný tomu, který prosazuje maďarský premiér Viktor Orbán.

Jedna z prvních věcí, kterou Právo a spravedlnost po svém zvolení uzákonila, je zrušení krytí umělého oplodnění polským zdravotnictvím a v plánu má přijmout mnoho „protiteroristických zákonů, které podle kritiků omezí svobodu pohybu a slova“.

Podle šéfky opoziční Sjednocené levicové koalice Barbary Nowacké je to jen začátek. „Dalšími kroky budou kontrola médií a dosazení vrchního státního zástupce ministrem spravedlnosti.“ Dále uvedla, že mezinárodní odsouzení postupů vládnoucí strany je nechá zcela chladným. „Nebudou to vnímat, stejně jako Orbán ignoroval kritiku Evropské unie. Ale my, opozice a polský lid, potřebujeme podporu mezinárodní komunity v obraně demokracie.“

Tu by mohla podle Nowacké zprostředkovat především Velká Británie, která v současnosti chce sebrat přistěhovalcům sociální a pracovní benefity. „David Cameron chce omezit práva Poláků na získání benefitů. Polská vláda musí vyslyšet jeho výhrůžky a možná skrze ně bude donucena se probrat,“ uvažuje Nowacká. V Británii je totiž v současnosti zhruba 1,3 milionu Poláků, jež tam dojíždějí za prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…