USA jsou podle Bílého domu Česku vděčné za vydání Nikulina

03.04.2018 11:45

Spojené státy jsou České republice vděčné za vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. V pondělním prohlášení to sdělil tiskový úřad Bílého domu. Nikulina převezli Američané do USA minulý týden. Rusko, které o jeho vydání rovněž usilovalo, předání americkým úřadům kritizuje a varuje, že to bude mít dopad na vztahy mezi Moskvou a Prahou. Podezřelý má být podle amerického tisku ve čtvrtek předveden před soud, který bude rozhodovat o uvalení vazby. Počítačové pirátství v souvislosti s Nikulinovým případem odsoudil také ministr spravedlnosti USA Jeff Sessions.

USA jsou podle Bílého domu Česku vděčné za vydání Nikulina
Foto: Reprofoto youtube.com
Popisek: Jevgenij Nikulin.

„Postavení zločinců před soud je významným aspektem při udržování spolehlivosti internetu a obraně našich základních hodnot. Chválíme Českou republiku, že v této věci prosazuje principy odpovědnosti a spravedlnosti,“ uvedl tiskový úřad Bílého domu.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Po převozu do USA Rus u soudu v San Francisku uvedl, že se cítí být nevinen.

Nikulin má být podle listu USA Today ve čtvrtek předveden před federální soud v Kalifornii, který má rozhodnout o uvalení vazby. Rusovi hrozí odsouzení na desítky let do vězení. Podle listu není jasné, zda Nikulin byl v nějakém sepětí s ruskou „trollí farmou“ firmy Internet Research Agency, kterou americké úřady obviňují z vměšování do předloňských prezidentských voleb v USA. Avšak pouhé dva dny po Nikulinově zatčení američtí představitelé poprvé veřejně varovali, že ruská vláda řídila pokusy ovlivnit volby pirátskými pronikáním do počítačů a zveřejňováním soukromých informací.

„Počítačové pirátství není jen zločin, je to přímé ohrožení bezpečnosti a soukromí Američanů,“ uvedl americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor Jeff Sessions v prohlášení, ze kterého list citoval. „V tomto případu je obžalovaný ruský občan obviněn z toho, že pronikl do počítačových systémů několika významných amerických firem s použitím ukradených identit a potenciálně získal přístup k osobním informacím milionů Američanů. To je hluboce znepokojující chování, které opět přichází z Ruska. Nebudeme tolerovat zločinné počítačové útoky a vyšetřování a stíhání těchto zločinů bude mít prioritu bez ohledu na zemi, odkud pocházejí,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…