USA obracejí oči od Ukrajiny k Izraeli. „Rusko podporuje Hamás,“ křičí Zelenskyj

06.11.2023 16:58

Ukrajinci chtějí dát Rusům ochutnat jejich vlastní medicínu. Ukrajinský prezident Zelenskyj na jedné straně apeluje na své spoluobčany, aby vytrvali v boji, a to i v boji s korupcí, v němž nesmějí ustat. V rozhovoru pro americkou NBC se obracel především na Spojené státy. Zdá se však, že ochota země tak učinit slábne kvůli sílícímu odporu v Kongresu a odklonu pozornosti k válce mezi Izraelem a Hamásem. Zelenskyj oznámil, že Ukrajina zvažuje změnu ukrajinské taktiky a Putina označil za „zas**ného teroristu“.

USA obracejí oči od Ukrajiny k Izraeli. „Rusko podporuje Hamás,“ křičí Zelenskyj
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině trvá již 621 dní a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na své spoluobčany, aby ani v okamžiku těžkých bojů nezapomínali na boj s korupcí. Nikoli proto, že to vyžaduje EU, v Bruselu to skutečně vyžadují, ale protože to je v bytostném zájmu Ukrajinců.  

„Chci však zdůraznit, že to není něco, co někdo v Evropě, v Bruselu, říká Ukrajině, aby udělala. Transformace našeho státu je něco, co sami potřebujeme,“ volal v projevu ke spoluobčanům Zelenskyj s tím, že na stole leží návrh zákona, který poskytuje Specializovanému protikorupčnímu státnímu zastupitelství více příležitostí k efektivní práci. „A zákon o lobbingu, který měl být přijat už desítky let. Budeme řešit i další potřebné záležitosti. Všichni na Ukrajině bychom si již měli zvyknout na to, že naší vnitřní politikou je politika evropské integrace, a právě to nás přibližuje k okamžiku, kdy bude ukrajinská vlajka v Bruselu vedle všech ostatních vlajek členských států EU,“ pokračoval Zelenskyj.

Úkolem všech Ukrajinců teď podle Zelenského je chránit svou zemi a táhnout za jeden provaz ve snaze zlepšit život na Ukrajině.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci plánují v zimních měsících dát ochutnat Rusům jejich vlastní medicínu a ve chvíli, kdy se kvůli zimě zpomalí jiné vojenské operace, alespoň v co největším rozsahu posílat na ruské cíle drony.

„Ukrajinský náčelník hlavního ředitelství raketových vojsk a dělostřelectva a bezpilotních systémů brigádní generál Serhij Baranov v rozhovoru pro Independent zveřejněném 4. listopadu uvedl, že ukrajinské síly hodlají ‚vydělat‘ na svých naučených zkušenostech a provádět rozsáhlé nálety dronů na ruské cíle, když se boj v zimě zpomaluje. The Independent uvedl, že Baranov uvedl, že Ukrajina hodlá stavět na svých ‚významných úspěších‘ s nedávnými nálety dronů, které se zaměřovaly na kritická ruská vojenská zařízení a námořní místa,“ uvedl institut s odvoláním na The Independent.

Mezitím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeluje na svobodný svět, aby dál pomáhal Ukrajině. V rozhovoru pro NBC se obracel především na Spojené státy. Zdá se však, že ochota země tak činit slábne kvůli sílícímu odporu v Kongresu a odklonu pozornosti k válce mezi Izraelem a Hamásem.

Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 poskytly USA Ukrajině vojenskou, humanitární a finanční pomoc ve výši 75 miliard dolarů.

Zelenskyj v rozhovoru pro NBC prohlásil, že válka v žádném případě neustrnula v patové situaci, jak o tom před pár dny mluvil nejvyšší vojenský velitel ukrajinské armády generál Zálužnyj. „Nemyslím si, že je to patová situace,“ řekl Zelenskyj. „Naše armáda přichází s různými plány, s různými operacemi, aby postoupila rychleji a nečekaně zasáhla Ruskou federaci,“ pokračoval.

Dal jasně najevo, že Ukrajina není připravena na jednání s Ruskem, protože okupanti dosud neopustili území Ukrajiny, a dokud se tak nestane, vláda v Kyjevě nebude vyjednávat s tím „zas**ným teroristou Putinem“ a nevzdá se ani kousku své svobody.

Rusko je podle něj třeba zastavit i z toho důvodu, že se angažuje i ve válce proti Izraeli. Zelenskyj totiž nepochybuje o tom, že Kreml podporuje palestinské hnutí Hamás, jehož teroristé 7. října 2023 zmasakrovali na 1300 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…