USA si myslí: Jsme zkorumpovaní, bijeme ženy a diskriminujeme Romy

25.05.2012 9:50

Podle Spojených států má Česká republika v oblasti lidských práv co dohánět. Konstatuje to ve své každoroční zprávě o dodržování lidských práv americké ministerstvo zahraničí. Prý diskriminujeme Romy, korupce je u nás stále vysoká, a navíc Češi také rádi bijí ženy. Problémem je pak také přetíženost českých věznic.

USA si myslí: Jsme zkorumpovaní, bijeme ženy a diskriminujeme Romy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

V úvodu kapitoly věnované České republice zpráva amerického ministerstva zahraničí konstatuje, že v zemi byla loni vážným problémem společenská diskriminace romského obyvatelstva, přičemž pozorovatelé lidských práv prý "kritizovali úsilí vlády o řešení jako nedostatečné". Problémem ČR zůstává také veřejná korupce.

„Vláda podnikla kroky ke stíhání a potrestání funkcionářů, kteří se dopustili zneužití moci, ať už v bezpečnostních službách nebo jinde ve vládní sféře, ale existují hnízda beztrestnosti," všímá si zpráva českého zápolení s korupcí.

Mezi další problémy v oblasti lidských práv v ČR údajně patří přeplněnost věznic a pomalá justice. „Legislativa zaručuje nezávislé soudnictví a vláda v praxi obecně respektuje nezávislost soudnictví. Kvůli komplikovaným procedurálním pravidlům jsou občas rozsudky odkládány o roky," píše se ve zprávě. Na vině je podle ní také personální nedostatečnost a nedostatek specializovaných odborníků v české justici.

Jako další nedostatky zpráva uvádí obchod s lidmi, zvláště s nelegálními pracovníky, a jejich vykořisťování, nechybí zde zmínky o násilí vůči ženám, sexuální a další zneužívání dětí, antisemitismus a diskriminace odborů a zahraničních pracovníků.

Všímají si Bárty i Bátory

Zpráva také uvádí i pozitivní a negativní případy. Zmiňuje se o desetiletém trestu pro policistu, jenž v roce 2009 v Brně umlátil Vietnamce, o nepokojích ve Šluknovském výběžku, či o soudu s poslancem Vítem Bártou kvůli korupci. Píše také  o rezignaci šéfa personálního odboru ministerstva školství Ladislava Bátory, jenž měl vazby na "antisemitské, protiromské, rasistické a krajně pravicové organizace".

Ministerstvo USA se často ve zprávě odvolává na loni zveřejněné statistiky vládních i jiných institucí. Například tvrzení o častém sexuálním zneužívání dětí opírá o příslušnou studii jedné z lékařských fakult Univerzity Karlovy, podle níž se deset procent českých dětí setkalo se sexuálním zneužíváním.

Problémy jako jsou diskriminace Romů nebo korupce zpráva uvádí také v kapitole věnované Slovensku. Tam vnímá Washington jako další problém zneužívání moci představiteli justice a nedostatečný systém vzájemné kontroly a vyvažování v soudním systému.

Máme se inspirovat u Arabů

Jako dobrý příklad pak americké ministerstvo uvádí arabské jaro, tedy demokratizační proces v arabských zemích. Tamní lidové revoluce jsou pak prý pro nás „zdrojem inspirace“. Pozitivně pak ministerstvo USA hodnotí například také vývoj v Barmě, kde vláda "směřuje k větší otevřenosti a demokracii".

Mnohem kritičtější jsou však USA vůči Číně, kde jsou prý "lidská práva pošlapávána, zvláště pokud jde o svobodu vyjadřování, shromažďování a spolčování". Zpráva se přitom nezmiňuje o událostech kolem nedávného útěku nevidomého čínského disidenta Čchen Kuang-čchenga z domácího vězení a jeho následného přijetí Spojenými státy. Zpráva je dále velmi kritická vůči zemím jako jsou Súdán nebo Írán.

„V příliš mnoha zemích úřady stále umlčují tužby svých obyvatel," uvedla americká ministryně zahraničí Hillary Clinton při prezentaci zprávy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…