USA tlačí, aby válka nebyla. Tedy na Blízkém východě

03.11.2023 8:40

Bílý dům tlačí na Izraelce, aby se vyhnuli válce na dvou frontách. Na jihu s palestinským hnutím Hamás a na severu s libanonským hnutím Hizballáh. Mluvčí pro národní bezpečnost John Kirby popsal, co lze očekávat. Server Haaretz upozornil, že Sněmovna reprezentantů, dolní komora amerického Kongresu, schválila zákon o speciální pomoci pro Izrael. Server listu tento zákon označil za kontroverzní. Ze dvou důvodů.

USA tlačí, aby válka nebyla. Tedy na Blízkém východě
Foto: Repro X
Popisek: USS Carney sestřeluje rakety a drony zřejmě mířící na Izrael

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38491 lidí
Americký ministr zahraničí Antony Blinken přijel do Izraele a apeloval na vládu Benjamina Netanjahua, aby se vyhnula válce na více frontách. Apeloval na kabinet židovského státu, aby přistoupil na byť dočasnou pauzu v útocích na Gazu.

„Jsme odhodláni zabránit eskalaci na kterékoli z těchto front, ať už se jedná o jižní Libanon, Západní břeh Jordánu nebo kdekoli jinde v regionu,“ řekl novinářům před čtvrtečním odletem z USA v rámci cesty, která bude zahrnovat také zastávky v Jordánsku a Turecku. „Ujišťujeme se, že toto poselství bude předáno. Není v zájmu nikoho, aby se to vyhrotilo,“ dodal.

Libanonské hnutí Hizballáh střílí na Izrael rakety ze severu, z libanonského území.

„Hizballáh uvedl, že ve čtvrtek provedl 19 souběžných úderů na pozice IDF s použitím řízených střel, dělostřelectva a dalších zbraní,“ napsala agentura Reuters. Zprávu převzal také server listu Jerusalem Post.

Během pátku má vystoupit se svým prohlášením vůdce Hizballáhu Sajíd Hasan Nasralláh.

Bílý dům v souvislosti s chystaným projevem ujišťuje, že Hizballáh podle dostupných informací není připraven na plnohodnotný úder na Izrael.

„Jsme znepokojeni pokračujícími útoky na izraelské síly tam na severu, stejně jako Izraelci, ale nemyslím si, že bychom zatím viděli nějaké konkrétní náznaky, že je Hizballáh připraven vyrazit v plné síle,“ řekl mluvčí pro národní bezpečnost John Kirby.

Podle serveru Times of Israel vyzývají Izraelce, by v maximální možné míře omezili útoky na jih Gazy, kam se přesunulo na samotnou výzvu Izraelců nemalé množství civilistů z Pásma Gazy.  

„Washington uznává, že Hamás působí zevnitř a pod civilním obyvatelstvem v celé Gaze. USA jsou však znepokojeny rostoucím počtem civilních obětí, což komplikuje schopnost administrativy nadále podporovat izraelskou vojenskou operaci a zároveň shromažďovat spojence, aby je následovali,“ sdělil jeden z amerických zdrojů server.

Server Haaretz upozornil, že Sněmovna reprezentantů, dolní komora amerického Kongresu, schválila zákon o speciální pomoci pro Izrael. Server listu tento zákon označil za kontroverzní. Schválení pomoci ve výši 14,3 miliardy dolarů Vyvolal napětí jak na straně Bílého domu, tak na straně Senátu – horní komory Kongresu. Jak Bílý dům v Čele s Joem Bidenem, tak Senát ovládaný demokraty chce pomoc Izraeli propojit s pomocí pro Ukrajinu, ale to opoziční republikáni, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů, omítají.  

„Sněmovní návrh zákona dále přitahoval kritiku, protože kompenzoval náklady na izraelskou pomoc zrušením stejné částky financování pro IRS – krok, který by dramaticky zvýšil deficit a vedl ke ztrátě téměř 27 miliard dolarů v příštích 10 letech,“ napsal server. Internal Revenue Service (IRS) je federální agentura zabývající se výběrem daní pro centrální vládu ve Washingtonu.

Pokud se Senát postaví proti plánu Sněmovny reprezentantů, pravděpodobně dojde mezi oběma komorami Kongresu ke střetu, který zkomplikuje financování vládních úřadů v USA v příštích měsících.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podivné chování Američanů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 03.11.2023 9:44:00
Údajně tlačí, aby válka na Blízkém východě nebyla. A přitim z Ameriky proudí na Blízký východ obrovské množství zbraní. To jsou paradoxy.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …