USA v roce 2006 podporovaly vznik velké koalice v ČR

05.09.2011 14:21

Americká ambasáda v Praze po českých parlamentních volbách v roce 2006 podporovala vytvoření velké koalice ODS a ČSSD. Podle diplomatické depeše ze srpna 2006, kterou minulý týden zveřejnil server WikiLeaks, Američané věřili, že by spojení dvou největších stran pomohlo americkým zájmům, mimo jiné v otázkách protiraketové obrany a nasazování jednotek v zahraničí.

USA v roce 2006 podporovaly vznik velké koalice v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle depeše podepsané tehdejším americkým velvyslancem Williamem Cabanissem by proamerické postoje zastávala i pravostředová koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Velvyslanec ale konstatoval, že takové spojení, které by ve 200členné Poslanecké sněmovně mělo jen 100 hlasů, by bylo nestabilní a jen s obtížemi by prosazovalo důležitou legislativu. 

K tématu:
Američtí diplomaté o Klausovi: Pyšný intelektuál, který přehlíží ostatní

"Z hlediska amerických zájmů v oblastech protiraketové obrany, transformační diplomacie a obchodního prostředí v České republice je vyhlídka na vznik vlády ODS a ČSSD pozitivním vývojem," uvádí se v depeši. "Především to platí pro protiraketovou obranu, kde zapojení ČSSD do vlády povede k tomu, že (sociální demokracie) bude obranný systém spíše podporovat, než aby stála v opozici proti ODS," doplňuje zpráva. 

Paroubka zajímá jen veřejné mínění 

Dokument také kladně hodnotí, že ODS i ČSSD podporují přímé zahraniční investice do ČR a český vývoz. Vznik velké koalice by ale podle americké ambasády nezlepšil transparentnost a problémy s korupcí v Česku. ODS ale vytvořila vládu s KDU-ČSL a se zelenými podporovanou dvěma sociálnědemokratickými poslanci. Kabinet se pak potýkal s vnitřními rozpory. 

Nestabilitu vlády hodnotila i americká depeše z ledna 2009, podle níž tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek "využívá každé příležitosti k podkopání vládní koalice" a "(Paroubek) vnímá každou otázku, ať už domácí nebo mezinárodní, z pohledu veřejného mínění a domácích politických výhod. Nebojí se využít otázky národní bezpečnosti, jako například protiraketovou obranu nebo nasazení vojáků v zahraničí, jako prostředku k vyjednávání nebo jako politické kladivo proti (tehdejšímu premiérovi Mirku) Topolánkovi," uvádí depeše podepsaná tehdejším velvyslancem USA Richardem Graberem.

Související:
Wikileaks obsahuje Cabanissovu depeši o českých zbrojařích
Američané z Prahy: Steyr oznámil, že Dalík chtěl úplatek
České pandury jsou čtyřikrát dražší než ty portugalské se stejnou výbavou
Za kauzou Pandur stojí Kalousek, spekuluje Paroubek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…