USA zaútočily na Sýrii. Trump svolává celý civilizovaný svět

07.04.2017 6:46

USA dnes zaútočily na vojenskou leteckou základnu na západě Sýrie. Zareagovaly tak na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlíb. Útok nařídil americký prezident Donald Trump.

USA zaútočily na Sýrii. Trump svolává celý civilizovaný svět
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

Spojené státy vypálily padesát až šedesát střel s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Syrská televize útok potvrdila a označila jej za americkou agresi, neboť si podle ní vyžádal ztráty na životech. Zasaženy byly údajně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla, základna byla celá zničena. Nyní probíhají hasební práce. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zahynuli při útoku čtyři vojáci včetně jednoho generála.

Trump, jenž útok nařídil, zároveň vyzval v projevu civilizované národy, aby se připojily ke snaze USA o ukončení krveprolití v Sýrii. Útok byl podle jeho slov provedený v „životním národním bezpečnostním zájmu USA“. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

O útoku podle všeho vědělo i Rusko, které prostřednictvím zástupce velvyslance při OSN Vladimira Safronkova varovalo před negativními následky intervence. Spojené státy při útoku podle Pentagonu necílily na části základny, kde by dle jejich domněnek mohly být přítomny ruské síly. 

Z amerického útoku má radost syrská opozice. „Doufám, že budou útoky pokračovat,“ řekl dokonce mluvčí Syrské národní koalice, sídlící v Istanbulu, Ahmad Ramadán. Ten zároveň vyzval, aby ostřelování pozic syrské armády věrné prezidentu Bašáru Asadovi pokračovalo až do doby, kdy bude zničena schopnost Damašku útočit na své odpůrce. Celou americkou reakci vnímá jako začátek toho, jak syrskému režimu říci, že nemůže zůstat bez trestu.

Guvernér provincie Homs, v níž zasažená základna syrské armády leží, dnes uvedl, že americké údery slouží cílům „ozbrojených teroristických skupin“ a Islámskému státu a v dlouhodobém horizontu i zájmům Izraele. „Syrské vedení a syrská politika se nezmění,“ řekl Talál Barazí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…