ÚSTR má kompletní vědeckou radu. Doplnila jí profesorka z Ameriky a expert na perzekuce kněžích

05.06.2013 20:02

Vědecká rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je kompletní, bude nakonec patnáctičlenná. Poslední tři členy vědecké rady dnes schválila hlavní rada ústavu, jsou to americká historička a germanistka Cathleen Giustinová, historik a politolog Milan L. Hauner a historik a učitel Vojtěch Vlček. ČTK to řekl mluvčí mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

ÚSTR má kompletní vědeckou radu. Doplnila jí profesorka z Ameriky a expert na perzekuce kněžích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rada ÚSTR se vyjádřila k aktuální situaci v ústavu. Místností se nesla nesouhlasná vyjádření spolu se smíchem

Ústav má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, v současnosti se kvůli této instituci přou politici. Vědecká rada je poradním orgánem vedení ÚSTR. Pro tři nové členy vědecké rady hlasovalo pět členů hlavní rady, hlasování se zdržela Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR. Ta na jednání zopakovala, že jí vadí několik levicově orientovaných členů nově zvolené vědecké rady.

Ostatní jí ale oponovali. Šéfka hlavní rady Petruška Šustrová uvedla, že vědecká rada není od toho, aby určovala levicový nebo pravicový pohled na minulost, ale aby určovala laťku odborné práce. "Výklad může dělat historik, ale ne jeho nadřízený a už vůbec ne nějaká rada nad ním," uvedla Šustrová.

Předchozí vědecká rada kompletně celá odešla na protest proti odvolání ředitele Daniela Hermana, což učinila hlavní rada ústavu, protože s ním nebyla spokojena, a nástupu nové šéfky Pavly Foglové. Předpokládá se, že se nová vědecká rada poprvé sejde 12. června.

Historik a politolog Hauner (1940) zakončil studium historie doktorátem na Univerzitě Karlově v roce 1968 a mezinárodních vztahů v Cambridge v roce 1972. Působil na univerzitách v Česku, Anglii, Německu a USA. Je autorem několika knih a více než stovky odborných studií. Věnuje se například událostem druhé světové války.

Giustinová vystudovala univerzitu v Chicagu, v současnosti působí na Auburnské univerzitě v USA. Vedle Německa se specializuje i na československou historii a země východní Evropy. Hlavním tématem, jemuž se věnuje Vlček (1976), je pronásledování katolické církve v československých novodobých dějinách. Na výzkumu perzekuce řeholníků a diecézních kněží v období komunistické totality spolupracuje s Českou křesťanskou akademii v Praze.

Hlavní rada dnes také rozhodla o tom, že na svém příštím zasedání 2. července projedná parametry a načasování výběrového řízení nového ředitele ÚSTR. Foglová byla totiž zvolena na přechodnou dobu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…