ÚZIS odmítl senátorce poskytnout data o covidu. Byl to omyl, tvrdí teď Dušek

26.11.2021 16:25

Senátorka Alena Dernerová požádala Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o covidová data. Ten je však odmítl poskytnout. Jeho ředitel Ladislav Dušek však na dotaz serveru Novinky.cz uvedl, že o zamítavé odpovědi nevěděl a že veškeré podklady chystá a poskytne.

ÚZIS odmítl senátorce poskytnout data o covidu. Byl to omyl, tvrdí teď Dušek
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Senátorka a místopředsedkyně senátního zdravotnického výboru Alena Dernerová (Spojení demokraté – sdružení nezávislých) požádala Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o data o nákazách, hospitalizacích a vakcínách. Dočkala se však nejprve zamítavé odpovědi, až po dotazu Novinek.cz ředitel ÚZIS Ladislav Dušek uvedl, že data chystá a senátorce je poskytne. O zamítavé odpovědi prý nevěděl.

Žádost přitom Dernerová podala na základě informačního zákona, a to již 17. listopadu. Žádala denní data od počátku pandemie loni v březnu po současnost – a to s ohledem na nově nakažené, hospitalizované i pacienty na JIP. Zajímalo ji také rozdělení podle věku, indikace, očkování a prodělání nemoci. 

Dočkala se však zamítavé odpovědi, kterou předala právníkovi Ondřeji Dostálovi. Ten o celé věci informoval na Twitteru.

Dušek však následně na dotaz serveru Novinky.cz uvedl, že o zamítavé odpovědi nevěděl, Dernerové prý sám tvrdil, že jí data ústav vydá. „Je to velmi dobrá žádost, tato data určitě přispějí k informovanosti,“ uvedl Dušek s tím, že senátorce chtěl poskytnout data tento týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…