Účastníci pietní akce v Brně sestavili Eiffelovu věž ze svíček

15.11.2015 6:00

Eiffelovu věž ze svíček sestavili v Brně účastníci piety za oběti terorismu v Paříži. Motiv věže zasazené do tradičního mírového znaku se stal symbolem celosvětové solidarity s Francií. Ke kašně na Moravském náměstí v podvečer průběžně přicházely desítky lidí, v 18:00 jich tam bylo asi 50. Zazpívali Marseillaisu a poté i českou hymnu. Přišlo také několik Francouzů, spíše než žal z nich ale bylo cítit odhodlání.

Účastníci pietní akce v Brně sestavili Eiffelovu věž ze svíček
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvánoční Eiffelovka

"Je to pieta za oběti teroristického útoku v Paříži, ale zároveň potřeba vyjádřit solidaritu s těmi, kteří prchají před stejným zlem," řekla novinářům svolavatelka akce Diana Tuyet-Lan Kosinová. Varovala před častou paušalizací, že každý uprchlík je terorista a každý muslim je islamista. Teror by neměl Evropany naplnit nenávistí a strachem, uvedla Kosinová.

Piety se zúčastnila i Andrea Kušnírová ze Slovenska. "Chtěla jsem nějak ukázat solidaritu se všemi, kteří zemřeli v Paříži, mám tam vlastně i kamarády, takže je to trochu i osobní. Všichni jsme lidé, měli bychom držet spolu," řekla Kušnírová.

Mnozí účastníci akce přišli i s dětmi. Donesli si také několik vlajek. Kromě francouzských se na náměstí objevila také jedna evropská. Květiny a svíčky dnes Brňané nosili také k sídlu Francouzské aliance na Moravském náměstí. Fasády Janáčkova a Mahenova divadla se rozzářily barvami francouzské trikolory.

Solidaritu s Francií dnes různými způsoby vyjadřují také lidé na dalších místech v Česku. V Praze přicházejí k ambasádě, kterou navštívili i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Před budovou Francouzské aliance na centrálním náměstí v Plzni se odpoledne sešlo přes 50 lidí, kteří zapálením svíček a růžemi uctili oběti teroristických útoků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…