Učitelé dostanou 3000 Kč, jinak nikdo. Ale stejně hrozí stávka

30.08.2023 16:44

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ubezpečil, že učitelé dostanou příští rok přidáno. „Budou jedinou skupinou státních zaměstnanců, kterým porostou platy, a to v průměru o 3000 korun,“ uvedl Bek. MŠMT podle Beka zároveň nesouhlasí se škrty ve výši 29 miliard korun, jak navrhuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kvůli nejasnostem ohledně navyšování platů a nedodržení slibu o 130 % průměrné mzdy zvažují učitelé celonárodní stávku.

Učitelé dostanou 3000 Kč, jinak nikdo. Ale stejně hrozí stávka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Ministerstvo financí navrhuje v rámci ozdravování veřejných financí pro jednotlivé resorty škrty pro příští rok, v případě MŠMT by se mělo jednat o 29 miliard korun. Ve skutečnosti ale budou potřeba desítky miliard na platy učitelů, aby vláda dostála závazku 130 procent průměrné mzdy pro učitele.

„Pokud by mělo platit, že učitelé budou v průměru v daném roce dostávat 130 procent průměrné mzdy daného roku, bylo by zapotřebí pro příští rok 27 miliard navíc,“ uvedl podle informací serveru Novinky.cz ekonom a šéf Institutu CERGE-EI Daniel Münich.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Zatím je však nejasné, jak vláda výpočet vlastně provádí. Podle ministra školství Mikuláše Beka by se mohlo vycházet z průměrné mzdy v roce 2022, která byla 40 353 korun. „Ale to by platy učitelů v roce 2024 zůstaly fakticky na 114 procentech průměrné mzdy, tedy by se jen o malinko zvedly oproti letošku. Tím by ČR opět patřila k třetině zemí OECD s nejnižšími relativními platy učitelů,“ upozorňuje Münich.

Ministerstvo školství zároveň odmítá požadavek ministra financí Stanjury na škrty ve výši 29 miliard korun. „Konečný výsledek závisí na kolektivním rozhodnutí vlády. Ministerstvo školství poslalo resortu financí podrobné vyjádření k jeho návrhu a upozorňovali jsme na dopady, které by měl. A to i z hlediska zákonných závazků, stejně tak vládního prohlášení,“ prohlásil náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

„Školství z principu nemůže být předmětem konsolidačních opatření, protože ta řeší problém strukturálního deficitu. Takové škrty jsou dlouhodobé, skoro natrvalo. A předpokládám, že nechceme spadnout ve školství opět na téměř nejnižší úroveň OECD, když má vláda v prohlášení napsáno, že míří na průměr OECD. Pokud se ve školství peníze ušetří, což možné je, tak tam mají zůstat,“ dodal Münich.

Mikuláš Bek škrty odmítá a učitele ubezpečuje, že jim platy příští rok určitě porostou. „Učitelé budou jedinou profesní skupinou, co platí stát, kterým příští rok porostou platy. Porostou nejméně o 3000 korun. Neklesne rozpočet vysokého školství ze státního rozpočtu, neklesnou výdaje na vědu a výzkum. Zda budou nárůsty, to se ukáže v následujících třiceti dnech,“ uvedl ministr podle informací webu Novinky.cz.

Kvůli možným škrtům už tak podfinancovaného školství a neplnění závazku 130 procent průměrné mzdy zvažují učitelé stávkovou pohotovost. Podle prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho je připraveno zahájit stávku na 90 % učitelů, jak vyplývá z interního šetření.

 „Já si myslím, že nespokojenost učitelů stále narůstá, protože se mění spousta zákonů, vyhlášek a bohužel v neprospěch kvality školství a učitelé nemají jinou možnost, jak to dát najevo, protože vláda ani ministři moc se zástupci učitelů nejednají,“ uvedl Sárközi podle serveru Blesk.cz.

„V podstatě jsme byli donuceni k tomu, že asi v září vyhlásíme stávkovou pohotovost a tu podporuje přes 90 % učitelů. A pokud jednání nebudou úspěšná, tak by byla na přelomu září října možná stávka učitelů,“ upozornil prezident Pedagogické komory.

Problémem je podle něj zejména pokles reálných platů učitelů. „Když si vezmeme platy učitelů v roce 2021, tak činily 120,6 % průměrné mzdy v České republice a letos už je to jenom 117 % a když se podíváte na statistiky Českého statistického úřadu, tak školství je oblast, kde nejvíc klesly reálné mzdy loni i za letošní první čtvrtletí, takže se dá říct, že školství je úplně na posledním místě v prioritách téhle vlády. A je třeba se ozvat,“ dodal Sárközi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…