Učitelé si pohorší, nelíbí se jim to. Balaš slibuje velké navyšování napřesrok

08.11.2022 19:39 | Analýza

Reálná hodnota výplat pedagogů v příštím roce klesne. Například pražská učitelka Monika Juřicová pro server iDNES.cz uvedla, že to vnímá jako zradu. Ona sama dokonce musí chodit na brigádu a po večerech do druhé práce – aby zvládla zajistit rodinu.

Učitelé si pohorší, nelíbí se jim to. Balaš slibuje velké navyšování napřesrok
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Premiér Petr Fiala (ODS) se sice v programovém prohlášení vlády zavázal zajistit, aby brali učitelé 130 procent průměrné mzdy, situace se však vyvíjí jinak. Slib chce splnit ministr školství až v roce 2024. 

„Školství je před volbami probírané jako priorita, ale nakonec skutek utek. I když děláte věci, které jsou pro školu prestižní, a pro žáky zařizujete aktivity ve svém volném čase, nemá ředitel prostředky na ohodnocení takové práce,“ poznamenala například pražská učitelka Juřicová, jež dokonce zvažuje změnu profese. V současné době jí podle tarifu po dvaceti letech ve školství vychází necelých 32 tisíc čistého.

Obdobně hovoří i její kolegyně Gabriela Roztočilová. „Přestože nám ministerstvo neustále přidává povinností, jdeme s penězi dolů,“ uvedla.

Rozpačitá z diskusí kolem mezd učitelů je pak předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. „Nevím, jestli je snížení reálné hodnoty peněz demotivační, asi ano. Vnímám ale pozitivně závazek, že v roce 2024 by to mělo skokově stoupnout,“ uvedla s tím, že někteří učitelé jsou ochotní se uskromnit, ale následně žádají kompenzaci. 

Ministr školství Vladimír Balaš se nedávno před novináři vyjádřil, že v roce 2024 by měli mít všichni učitelé opravdu 130 procent průměrné mzdy. Zákon, jenž o tom hovoří, však ještě nebyl ani v prvním čtení. V příštím roce si tak zaměstnanci ve školství budou muset vystačit s platy na 110 procentech průměrné mzdy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…