Údajný plán Hegera: Krabička cigaret za stovku

22.07.2011 9:08

Oba bulvární deníky dnes informují o tom, že hrozí zdražení cigaret. Spotřební daň na cigarety dnes totiž dělá 42 korun na krabičku. Ale ministr zdravotnictví plánuje, že by mohla být dvojnásobná. Tím by se údajně zalátala díra v rozpočtu ministerstva zdravotnictví.

Údajný plán Hegera: Krabička cigaret za stovku

Už od ledna si kuřáci připlatí dvě koruny na krabičku, což přinese státnímu rozpočtu dvě miliardy korun navíc. „Příští rok by tak měl stát na milovnících tabáku vydělat 44 miliard," píše dnešní Blesk.

„Vycházíme z kupní síly spotřebitele, který si z průměrného platu může koupit zhruba 330 krabiček cigaret. Před sametovou revolucí to přitom bylo jenom 188 krabiček," zmínil pro Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

I podle analytika ministerstva zdravotnictví Jana Kvačka je zdražování cigaret logickým krokem. „Dnes si za mzdu člověk koupí téměř dvakrát tolik krabiček cigaret než v roce 1992," řekl Blesku v této souvislosti Kvačka. Podle něj jsou v Česku cigarety poměrně laciné a stávají se tak více přístupné dětem a mladistvým.

Kam ale půjdou peníze ze zvýšené spotřební daně? Podle Kvačka prý na léčení nemocí způsobených kouřením, tedy na onkologická onemocnění.

Kalouskův úřad: Je to mimo realitu

Jenže plán ministra Hegera naráží  v resortu financí. Mluvčí ministra Miroslava Kalouska Ondřej Jakob totiž tvrdí, že to je mimo jakoukoliv ekonomickou realitu. „Myslíme si, že státní rozpočet by na tom nevydělal, posílili bychom pouze organizovaný zločin. Jako tomu bylo v dobách americké prohibice," podotkl k tomu Jakob. Kalouskův úřad se ale prý rozhodně debatě nebrání.

Blesk nakonec podotýká, že rapidní úbytek kuřáků v případě zdražení cigaret ministerstvo zdravotnictví ovšem neočekává. „Podle analýzy, kterou máme, kuřáci na cenu cigaret příliš nereagují," dodal Kvaček.

Blesk v dalším článku píše, že krabička cigaret nestojí ve skutečnosti 80 korun, ale 2500. Vypočítali to údajně vědci z Polytechnické univerzity ve španělské Cartageně. „Do ceny krabičky cigaret totiž promítli cenu roků průměrného člověka, které ztratil kvůli předčasnému úmrtí," uvádí bulvární deník s tím, že ovšem kuřáky případné zdražení od jejich záliby neodradí.

To ostatně ukázal i na malé anketě provedené mezi lidmi. Ze čtyř lidí jen jeden řekl, že kdyby krabička stála stovku, tak by asi již se svou zálibou seknul.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…