Udavači. Přijdu si jako zamlada, říká Bašta. Toto způsobila vláda

26.03.2022 21:25 | Komentář

„Připadám si opravdu jak zamlada v době, kdy začínala normalizace. Jenom tenkrát to bylo přísné tak, jako je to nyní, a jen tenkrát bylo tolik udavačů.“ Disident minulého režimu, signatář Charty 77, nyní poslanec Jaroslav Bašta (SPD) vystavil tvrdý účet vládě za ohrožování svobody projevu. Varoval před trestáním za tzv. dezinformace, neboť, podle něj, „doba mezi dezinformací a pravdou se zkracuje“.

Udavači. Přijdu si jako zamlada, říká Bašta. Toto způsobila vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„My jsme také ve válce. Nejsme sice ve válce, že by na nás padaly bomby, ale padají na nás minimálně dezinformace, dezinformační bomby,“ řekl nedávno ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Jaroslav Bašta však tvrdí, že Rakušanovo vyjádření dokazuje platnost starého rčení: První obětí války je vždy pravda. „A hned po něm následuje svoboda slova. V okamžiku, když použijete takový obecný termín, jako je ‚dezinformace‘, může tím být označováno leccos – od lží až po názory, se kterými vláda, nebo v tomto případě pan ministr vnitra, nesouhlasí. Pod téma dezinformace se vejde úplně všechno, co se nehodí. Momentálně jsme ve stadiu, když bychom to měli definovat přesně, že dezinformace je vše, co neodpovídá vládní ideologii. A vládní ideologie je prostě taková, že existuje pouze jeden výklad událostí,“ shrnul.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Do fáze, kdy ve společnosti sílí odsuzování odlišných názorů, nespadla společnost dle Bašty naráz. „To je připravováno. Tuhle jsem si vzpomněl, že, tuším, od roku 2012 nebo 2013, kdy se přišlo s termínem ‚dezinformační weby‘ a vznikl jejich seznam, se všechno, co píši uvedení na seznamu, označilo za dezinformaci a něco, co není pravda. To byl, myslím, ten základ, kdy vnesli do veřejného prostoru tohle téma. A nyní jsme se prostě dostali někam do roku 1984 podle George Orwella, autora románu 1984, kdy existuje jenom jedna jediná verze událostí, která je pravdou, a vše ostatní je dezinformace. Na tom je směšné akorát to, že nejvíce ze všeho dezinformují ti, kdo ostatní obviňují z dezinformací,“ řekl Bašta.

Starosta Řeporyjí může vybízet k zabití atomovkou Čechů, nikoliv Romů

Současnou situaci ohledně svobody projevu a respektu k odlišným názorům vnímá jako podobnou minulému režimu. „Připadám si opravdu jak zamlada v době, kdy začínala normalizace. Jenom tenkrát to bylo přísné tak, jako je to nyní, a jen tenkrát bylo tolik udavačů. Později, hlavně ke konci 80 let, bylo všechno tolerantnější, ale nyní jsme ve stadiu, kdy se vyrojilo to bahno zespoda těch, kdo potřebují nahlašovat každého, kdo něco říká. Možná, že může být ještě hůře jako v padesátých letech, ale vracíme se zpátky k tomu, co bylo na minulém režimu nejhorší. Doma vám říkali, že věci se mají takhle, ale ve škole ani jinde to neříkej, byl by malér,“ upřesnil Bašta.

Právě to považuje za moment či bod zlomu, kdy končí demokracie a začíná totalita. „A můžeme se bavit o tom, jaký typ totality – nakonec je to jedno. Totalita má vždy v těchto stadiích přitvrzovat, takže nás v tomto ohledu bude čekat leccos nepříjemného. Ještě jedna věc, která za totality nebyla: vynález moderní, a to dvojí metr. Uvedu malý příklad. Jsou lidé, kteří mohou říkat, že Češi jsou hrozní, málo pomáhají a bylo by dobré na ně hodit atomovou bombu, kdy by 200 tisíc z nich umřelo hned a čtyři až pět milionů později a byl by klid. To je výrok Řeporyjce (Pavel Novotný /ODS/, starosta pražských Řeporyjí, pozn. red.). A jemu to projde, protože použil správné slovo, mluví o Češích. Kdyby použil slovo Romové, tak už sedí. V tomto ohledu jsme se dostali do opravdu zajímavého stadia, kdy se jednak cenzuruje, ale zároveň se drží dvojí metr. Ale to už jsme viděli i dávno předtím,“ popsal zkušený diplomat.

Totalita se má nastolovat rázně

A o čem podle Bašty vypovídá blokace internetových stránek na popud vlády a bezpečnostních složek z důvodu ohrožení bezpečnosti státu s tím, že jsou proruské? „O tom, že přestože my jako stát nejsme ve válce, tak postupujeme stejně jako Ukrajina. Tam také – dokonce ještě dříve, než boje vypukly – zakázali činnost některých televizí, protože byly označeny za proruské. A teď se posunuli dál, kdy zakázali jedenáct politických stran, které byly označené za proruské. Nyní mají na všechno jednoduchý recept: jestliže budou chtít zakázat neposlušnou opozici, protože chtějí jen poslušnou opozici, označí ji za proruskou,“ sdělil Jaroslav Bašta s tím, že to bere trochu jako perspektivu vývoje české poltické scény. „Ale protože je to zároveň doprovázeno nebývalým zdražováním a následujícím chudnutím, možná i nedostatkem zboží, tak říkám, že to české pětikoalici nejspíše nevydrží tak dlouho,“ podotkl.

Blokace webů pro něj překvapivá nebyla. „Chovají se jako někdo, kdo má pocit, že má málo času, a tak je třeba vše stihnout co nejrychleji. Vidět je to na pandemickém zákoně, a něco podobného čeká republiku i v případě korespondenčního hlasování. Poučili jsme se z toho, že totalita se má nastolovat rázně, nikoliv plíživě,“ uvedl Jaroslav Bašta.

Do těchto kroků se pak promítají i problémy, které mají Starostové a nezávislí. „Je to po ODS druhá nejsilnější strana vládní koalice, a když to vezmeme od Michalika přes Farského až k Polčákovi, může jít o reakci na vnitřní problémy. Rázný postup odvádí pozornost a navíc dává možnost prohlásit, že ti, kdo je kritizují, to dělají, protože jsou proruští,“ poznamenal Bašta.

Bašta: Doba mezi dezinformací a pravdou se zkracuje

Jaký je důvod, proč došlo k zablokování zhruba dvacítky internetových stránek bez trestního řízení, bez účasti policie nebo soudů? Vysvětlení je dle Bašty pouze jediné: „Protože v právním státě se podobné věci musejí prokazovat. Ve státě, který aspiruje na to, aby se stal totalitním režimem, se tohle řeší nařízením. Na druhou stranu, nikde v zákoně není definováno, co je dezinformace. Spousta věcí jsou konspirační teorie – jako covid pasy, povinné očkování i ti, kdo upozorňovali, že přijde obrovské zdražování energií už před válkou – ale pravda se ukáže až v čase. Rozdíl mezi tím, co je označeno za konspirační teorii či dezinformaci a pak se ukáže jako pravda, se neustále zkracuje. Místo měsíců do týdnů, případně dnů. Takže proto je třeba přitvrdit a raději rovnou zakázat něco říkat, protože některé informace začnou být pro pětikoalici nebezpečné. Jako třeba ta o Polčákovi,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz

Jako další nebezpečí označil autocenzuru, kdy se lidé začínají hlídat, co mohou říci v zaměstnání, co napsat na sociální síť a podobně. K autocenzuře prý nejvíce přispěl výrok nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který řekl, že za určitých podmínek lze považovat podporu ruského útoku nebo předních ruských činitelů za trestný čin. „V okamžiku, kdy nemáte stanoveno přesně, co můžete, a nemůžete udělat, když vám nejvyšší právní autorita z hlediska trestního stíhání řekne, že za určitých podmínek vás mohou stíhat za cokoliv, tak musí nastoupit autocenzura,“ říká Bašta.

Nebezpečná autocenzura

„Je to nebezpečný jev, který už jsme v minulosti zažili. Za chvíli to možná bude ještě horší, než to bývalo v osmdesátých letech, kdy se lidé vyjadřovali v jinotajích a četli mezi řádky. Tady se, protože máme nebývalou svobodu na internetu, zatne tipec všem, kdo by mohli jinotaje nebo cosi psát mezi řádky tím, že se jim zakáže publikovat. A budou se tvářit, že je to kvůli válce na Ukrajině,“ varuje disident bývalého režimu. Vadí mu především ona mlha kolem pojmu „za určitých podmínek“, která mu rovněž minulý režim připomíná. A obzvláště nebezpečným jevem může být v kombinaci se zesílenou praxí zmíněného dvojího metru. „Za určitých okolností vám to projde. Když se to nehodí, tak to neprojde – to je jednoduché sdělení,“ podotkl.

Existuje tedy podle Bašty řešení? „Myslím, že lidé se začnou probouzet velmi rychle, až se budou koukat na účty za energie. A už nyní si všímají, o kolik více musejí platit a o kolik méně dostanou. A pak jim dojde, že na to ani nebudou nadávat, protože by se dopustili nějakého přestupku šíření dezinformací. Možná se nakonec dočkáme toho, že se celá tahle podivná pyramida sesype.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…