Udělá úředník nebo exekutor chybu? Zaplatí. Donutí ho zákon

07.05.2012 21:13

Těsně před schválením je v Poslanecké sněmovně zákon, který by donutil stát, aby vymáhal pokuty od úředníků za jejich chyby. Ročně jde totiž o stovky milionů korun, za které však často nikdo nezpovídá.

Udělá úředník nebo exekutor chybu? Zaplatí. Donutí ho zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Dnes se o to snaží pouze v jednotkách procent a vlastně jediným poškozeným je daňový poplatník a náš stát," kritizuje předkladatel návrhu zákona Stanislav Polčák. Podle jeho slov stát často nevymáhá pokuty od chybujících úředníků, a tak mu utíkají miliony.

Změna v zákonech bude ale jednoduchá – stát má dosud jen možnost pokuty vymáhat, nyní by to byla povinnost. Výjimka bude stanovena jen v závažných případech.

Vymáhání pokut se nebude týkat jen běžných úředníků, ale také exekutorů, soudců či policistů. Osud zákona ale zatím nemá jistou budoucnost. "Doporučovali bychom to zamítnout, ale zároveň budeme po vládě požadovat, aby urychlila práci na komplexním návrhu zákona o úřednících," míní poslanec ODS Jiří Šulc.

Přitom ještě loni vítali zákon poslanci napříč stranami. "Velmi vítám tento návrh. Politici už se nebudou moci schovávat za úředníky a úředníci za politiky," prohlásila tehdy Karolína Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…