Udělíme Američanům tvrdou lekci, vyhrožuje severokorejský vůdce Kim Čong-un

07.08.2017 16:22

Napětí na Korejském poloostrově dál stoupá. Jihokorejský prezident Mun Če-in se s americkým prezidentem Donaldem Trumpem shodli na tom, že je vůči komunistické Severní Koreji třeba přitvrdit. Vůdce KLDR na oplátku vzkázal, že je připraven Američanům udělit tvrdou lekci. Čína stále doufá, že odstartuje další kolo rozhovorů, které „otupí hroty“. Informuje o tom agentura Reuters.

Udělíme Američanům tvrdou lekci, vyhrožuje severokorejský vůdce Kim Čong-un
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Jihokorejský prezident Mun Če-in a americký prezident Donald Trump se shodli, že je třeba ještě zpřísnit sankce vůči komunistické Severní Koreji, aby ukončila svůj jaderný program. KLDR reagovala podle očekávání. Režim Kim Čong-una tvrdí, že zpřísnění sankcí není oprávněné, a kdyby se Spojené státy rozhodly k útoku na Severní Koreu, dostaly by prý „tvrdou lekci“. Čína stále doufá, že se podaří napětí deeskalovat a všechny zainteresované strany se vrátí k jednacímu stolu.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson připomněl, že proti zpřísnění sankcí vůči KLDR se tentokrát OSN nepostavily Čína ani Rusko, což lze vyložit jako varovný signál určený Severokorejcům. Stačilo by přitom jen relativně málo. KLDR by podle Tillersona měla zastavit své testy balistických raket a sednout si k jednacímu stolu. Svět musí zkrátka cítit, že je v bezpečí, že od KLDR nehrozí nebezpečí, ale tohoto klidu nebude dosaženo, dokud KLDR neustane s testy balistických raket.

Severokorejci jsou přesvědčeni, že na zpřísnění sankcí OSN nemělo právo a že jde o útok na suverenitu KLDR. Vláda v Pchjongjangu je prý připravena účastnit se spravedlivých jednání, ale svůj jaderný program nezastaví, dokud se budou Spojené státy vůči KLDR chovat nepřátelsky.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…