Udělovat milosti korupčníkům? Špatný signál, říká státní zástupce

16.02.2012 22:46

Pražský státní zástupce Marek Bodlák a poradce prezidenta Jiří Payne diskutovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích o udělování prezidentských milostí. Zvláště těch udělovaných lidem spojeným s korupcí.

Udělovat milosti korupčníkům? Špatný signál, říká státní zástupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus v úterý udělil 14 milostí. Jednou z omilostněných je i ředitelka Metropolitní univerzity Anna Benešová, která byla odsouzena za korupci. Podle Payna je nutné mluvit hlavně o společenských hodnotách a spravedlnosti.

Milost nesouvisí s trestem?

Benešová dostala podmínku a zákaz činnosti. „Takto mírný trest byl udělen proto, že soudy již zhodnotily situaci Anny Benešové, která pečuje o nemocného manžela,“ prohlásil Bodlák s tím, že milost tedy nebyla nutná. „Milost vůbec nesouvisí s trestem,“ argumentoval Payne.

Takový pohled se Bodlákovi nelíbil. „Skutečně nerozumím tomu, v jakém smyslu omezoval tento trest v péči o nemocného manžela,“ divil se. „Není to tak, že existuje jen jedno pojetí spravedlnosti,“ pokračoval Payne.

Problém podle Klausova poradce začíná u soudců a u toho, že odmítají diskutovat o svých rozhodnutích. „Já to vnímám jako nemilý a nepříjemný signál pro společnost,“ uvedl Bodlák. To, že je omilostněn pachatel korupčního trestného činu, to je podle něj velký problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…