Úder Andreje Babiše Sobotkovi: Tohle on ještě chystá! Měli byste vědět, že...

29.11.2017 16:22

Na Úřadu vlády se zrodila analýza, kde je jasně řečeno, že Česko potřebuje přijmout evropskou společnou měnu euro. Končící vláda Bohuslava Sobotky tuto zprávu vzala na vědomí a vyzvala příští vládu, aby se tímto problémem zabývala. Sobotkův nástupce Andrej Babiš se pořádně rozčílil.

Úder Andreje Babiše Sobotkovi: Tohle on ještě chystá! Měli byste vědět, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Server iHNed.cz informoval o tom, že odcházející premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tlačí na přijetí eura v Česku. Opírá se přitom o analýzu, která vznikla na Úřadu vlády. Od přijetí eura si Sobotka slibuje pevnější sepětí s Evropskou unií. „Přijetí eura je pojistkou pevného ukotvení země v EU,“ uvádí analýza Úřadu vlády. Odcházející předseda kabinetu souhlasí.

Zato nastupující Andrej Babiš nespokojeně vrtí hlavou, a to velmi vehementně.

„Tomuhle už fakt neuvěříte. Dnes podává demisi vláda Bohuslava Sobotky, ale ještě ten poslední den bude na poslední chvíli projednávat materiál ČR o eurozóně, který tam podstrčil Úřad vlády. Poslední den. Ministři by si dnes měli dát maximálně tak chlebíčky, skleničku sektu a navzájem si popřát. To je tak maximum, co mají v poslední den dělat. Místo toho se rozhodli, že nás už v podstatě bez mandátu nesmyslně posunou k euru,“ rozčílil se příští premiér na sociální síti Facebook.

V roce 2013 nebyl vůči eurozóně tak skeptický, jako je dnes, ale před nástupem do nejvýznamnější politické funkce patří k předním kritikům eura. Kdyby Bohuslav Sobotka pořádně uměl alespoň jeden cizí jazyk, tak by se podle Babiše dozvěděl, že se eurozóna za posledních pár let hodně změnila a že teď není dobrý nápad do ní vstupovat.

„Ano, chceme se účastnit diskuse a formovat pravidla, jsme ve velmi dobré ekonomické kondici, ale proč máme vstupovat někam, kde pravidla neplatí pro všechny stejně? Proč máme vstupovat do nějakého projektu, kde jsou i země, za jejichž dluhy musejí ti úspěšnější ručit, nebo dokonce platit jejich dluhy?“ zeptal se Babiš.  

„Podle mě pro nás prostě euro není aktuálně úplně výhodné. Dělat to z politických důvodů mi nedává smysl. Vliv v EU fakt neztratíme. Ten budeme ztrácet, když nebudeme aktivní, když nebudeme prosazovat svoje návrhy a když přestaneme hájit svoje zájmy,“ uzavřel.

Andrej Babiš doslova napsal:

Tomuhle už fakt neuvěříte. Dneska podává demisi vláda Bohuslava Sobotky, ale ještě ten poslední den bude na poslední chvíli projednávat materiál ČR o eurozóně, který tam podstrčil Úřad vlády. Poslední den. Ministři by si dneska měli dát maximálně tak chlebíčky, skleničku sektu a navzájem si popřát. To je tak maximum, co mají v poslední den dělat. Místo toho se rozhodli, že nás už v podstatě bez mandátu nesmyslně posunou k euru.

Už od léta se Sobotkův úřad vlády snaží protlačit, aby vláda schválila, že vstoupíme do ERM 2, což by pro naši zemi znamenalo pevné kurzy a to, že v podstatě v určitém horizontu vstoupíme do eurozóny a nejde s tím nic dělat. Což je fakt neuvěřitelné.

Jak víte, euro nechceme. Kdyby pan Sobotka uměl aspoň jeden cizí jazyk, tak by možná zjistil, že i mnoho ministrů z eurozóny vám řekne, že eurozóna je úplně jiná dnes než třeba před devíti lety a že je logické, že chceme teď počkat, jak se euroskupina posune v příštím roce, který bude kritický.

Ano, chceme se účastnit diskuse a formovat pravidla, jsme ve velmi dobré ekonomické kondici, ale proč máme vstupovat někam, kde pravidla neplatí pro všechny stejně? Proč máme vstupovat do nějakého projektu, kde jsou i země, za jejichž dluhy musí ti úspěšnější ručit, nebo dokonce platit jejich dluhy?
Podle mě pro nás prostě euro není aktuálně úplně výhodné. Dělat to z politických důvodů mi nedává smysl. Vliv v EU fakt neztratíme. Ten budeme ztrácet, když nebudeme aktivní, když nebudeme prosazovat svoje návrhy a když přestaneme hájit svoje zájmy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…