Uf, uf. 100 tisíc za rotoped a jiné věci pro Fialu a spol.

22.02.2023 12:02 | Ze sítí

Dostal rozpočet do kondice, opakuje v posledních dnech Petr Fiala stále zdůvodnění, proč je třeba seškrtat valorizaci důchodů. Pořad Aby bylo jasno Jany Bobošíkové a Hany Lipovské ale zjistil, že do kondice se dostávají spíše úředníci ve Strakově akademii. Na Úřadě vlády si totiž nakoupili sportovní náčiní, které jejich kilům možná odlehčí, ale veřejné rozpočty zatížilo více než sto tisíci korun.

Uf, uf. 100 tisíc za rotoped a jiné věci pro Fialu a spol.
Foto: Vláda ČR
Popisek: Premiér Fiala při novoročním projevu

Premiér Petr Fiala se ve svém internetovém vysílání chlubil, že jeho vláda hned po nástupu snížila rozpočtové výdaje o 70 miliard. Tvůrci pořadu Aby bylo jasno však pouhým nahlédnutím do návrhů zjistili, že plánované výdaje se oproti původnímu návrhu rozpočtu, který připravila ještě Babišova vláda, snížily pouze o 34,5 miliardy.

Během roku navíc přijala vláda novelu, která rozpočtové výdaje navýšila tak, že původní Babišův návrh o 126 miliard překonávaly. Důvodem byly výdaje spojené s Ukrajinou, ale tuto rozpočtovou úpravu už Petr Fiala ve svých „Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily“ zamlčel.

V lednu byl měsíční schodek českého rozpočtu třetí nejhorší od našeho vstupu do EU. Za měsíc leden je schodek 7 miliard velmi nezvyklý, právě v tomto měsíci se podle Jany Bobošíkové takové schodky nerodily ani v časech krizí. Vláda se tedy vrhla na další „úspory“.

Hlavním zdrojem úspor má být důchodová reforma, o které se v posledních dnech mluví skoro všude. Kromě toho chce premiér přepsat programové prohlášení vlády a aktualizovat její priority. „To není nic ani záhadného, ani překvapivého. Prostě každé programové prohlášení se musí po roce upravit,“ vykládal odběratelům svých sociálních sítí.

Tvůrci Aby bylo jasno prošli všechny vlády v historii ČR od Klause po Babiše. „Žádná z patnácti předchozích českých vlád své programové prohlášení neměnila,“ zjistili. Změna programového prohlášení, na jehož základě Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě důvěru, totiž rozhodně není běžnou záležitostí.

Kromě toho podle Fialy vláda chystá „velký balík“ úsporných opatření. Ta mají vrátit do „dobré kondice“ státní rozpočet. „My si nemůžeme dovolit, aby pořád rostl dluh, abychom pořád žili na dluh, aby příští generace naše neodpovědné chování musely splácet,“ vysvětloval premiér.

„Dostat rozpočet do kondice“ je podle Bobošíkové hezké prořeknutí. Ukazuje totiž na jednu pozoruhodnou nákladovou položku, která rozhodně nesvědčí o vůli šetřit pro příští generace. Za peníze daňových poplatníků si Úřad vlády objednal sportovní náčiní za více než 100 tisíc korun.

„Do Strakovy akademie míří rotoped doplněný o bluetooth přijímač, za pozornost stojí i běžecký pás, na kterém přes bluetooth můžete virtuálně procestovat celý svět a vytvářet si vlastní trasy,“ vypočítávala Jana Bobošíková. Závěsná bradla, hrazda, ribstol, nebo posilovací lavice na břicho, pokračuje výčet nákupu.

„Nevíme, kdo se bude na Úřadu vlády věšet, kdo šlapat do pedálů, kdo dělat výmyk, a kdo virtuálně cestovat do Bruselu či Kyjeva. Ale víme, že kupovat si za peníze daňových poplatníků zařízení do fitness a zároveň snižovat valorizaci penzí je nestoudnost“.

Na závěr připomněla motto „šetřit na státu, ne na lidech“, které si Fialova vláda vepsala do programového prohlášení. A sarkasticky dodala, že na „lidech“- ministrech a úřednících – se ve Strakově akademii opravdu nešetří.

„Zlé jazyky ale tvrdí, že se ministři chtějí dát do kondice, aby mohli co nejrychleji utíkat, až občané pocítí důsledky jejich vládnutí,“ usmála se moderátorka na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pod okny Strakovky už čekají lidé s bodci , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePuk , 22.02.2023 12:19:40
Defenestrace!!!!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…