Uhde: Možná mi premiér doporučí ředitele ČT. Rozhodnu se ale sám

13.09.2011 21:34

Dříve byl disidentem a chartistou, v 90. letech se přiklonil k ODS a stal se ministrem kultury a předsedou sněmovny. V roce 2002 byl zvolen místopředsedou Rady Českého rozhlasu. Host úterního pořadu Hyde park Milan Uhde je nyní novým šéfem Rady ČT. Stal se jím poté, co získal dvanáct hlasů z patnácti celkových. Neměl ovšem žádného protikandidáta. V pořadu se vyjadřoval o tom, kam by měla směřovat ČT, i o tom, jakým směrem by ji měl vést nově zvolený generální ředitel.

Uhde: Možná mi premiér doporučí ředitele ČT. Rozhodnu se ale sám
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Uhde

Nový ředitel ČT by přitom měl být známý už ve středu 21. září. Kandidátů je pět. Podle slov Milana Uhdeho rozhodně nebude hrát při rozhodování vliv věk, ale zkušenost. "Ideální by byl zkušený kandidát bez ohledu na věk. I když většinu kandidátů osobně neznám, hodně dám na první dojem a jejich pohotovost. Myslím, že důležité je také přihlížet k tomu, jaké má plány ohledně hospodaření s finančními prostředky. A také na to, jakou představí koncepci. ČT totiž nesmí být výrobnou pořadů, měla by nabízet kvalitní program," řekl Milan Uhde v pořadu Hyde park.

Mimo jiné přiznal, že je připraven jednat se všemi kandidáty na post generálního ředitele, nikoho prý v tuto chvíli nefavorizuje. Dokonce připustil i po dotazu jednoho z diváků, že je možné to, že jeden z kandidátů na generálního ředitele jednal s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

"Může se stát, že mně pan premiér bude někoho doporučovat, zatím se však tak nestalo. A musím říci, že bych stejně rozhodoval dle svého vlastního uvážení. Podřízenost politikům, a to i přesto, že je tento post do jisté míry taktéž politickou funkcí, by byla zlá," reagoval Uhde.


V ČT chce vyvolávat polemiku

Uhde nedávno oslavil 75. narozeniny a vydává knihu vzpomínek. Několik důležitých kapitol věnuje své polistopadové politické kariéře a veřejný život ho stále zajímá. Byl dlouholetým členem Rady ČT, nyní se stal předsedou tohoto kontrolního orgánu veřejnoprávní televize.

I proto představil v pořadu Hyde park své vize pro to, jakým směrem by se měla ČT pod novým vedením ubírat.

"Česká televize by se měla pokoušet o vyvážený pohled. Zatím je však na můj vkus příliš opatrná, nepouští se vůbec do ožehavých témat, třeba vztahům k minulosti - nedávné i starší. V tom vidím velkou slabinu. Naopak, ČT by měla dokonce dopředu vyvolávat a diskutovat o ožehavých tématech a problémech, představovat je v jejich rozporuplné podobě. Neměla by se bát nesouhlasu diváků, ani odporu, či dokonce zásadního odporu a polemiky. Vše je totiž lepší, než lhostejnost a divák, který raději přepne na jiný program," uvedl také Uhde v ČT.


Nemá rád nadávání na politiky

Uhde byl i pod palbou některých nepříjemných otázek, které narážely například na jeho básnickou tvorbu z 50. let. To omlouval svojí nezralostí.

V minulosti mimo jiné přiznal, že věčné nadávání na cokoli včetně politiků nemá rád. A to i přesto, že byl zásadním představitelem českého disentu. Když se po roce 1989 stal ministrem kultury a později poslancem a předsedou Poslanecké sněmovny, nebylo to prý pro něj lehké období.

„Doma jsem se prakticky přestal vyskytovat a rodina to nenesla lehce. Syn měl sedmnáct let a dcera čtrnáct, byli zvyklí, že jsem jim byl stále na dosah. A najednou jsem odjel a tři týdny mě nebylo. Když jsem přijel, měl jsem na ně dvě a půl hodiny a už jsem zase musel zpět do Prahy," říká v jednom z nedávných rozhovorů.

Jak je však patrné, stále se aktivně zajímá o dění v České republice i ve světě a jako bývalý politik se na něj dívá trochu jinak než většina lidí.

„Veřejný život mě stále poutá. Úroveň politiků pro mě úzce souvisí s úrovní celé společnosti. Nemohu tedy souhlasit s představou, že jsme dobrá společnost, která má špatné politiky," říká Uhde. A to lidé slyší neradi.

Milan Uhde také stále píše. Letos v listopadu uvede Divadlo Husa na provázku jeho hru o Janáčkovi, na jaře 2012 bude mít v Městském divadle premiéru muzikál Divá Bára.

Čtěte také:


I v úterním pořadu Hyde park, stejně jako již v minulosti, ještě jako člen Rady České televize, se Milan Uhde opět opřel tvrdě do seriálu ČT Vyprávěj. Připustil však, že seriálová tvorba by měla v ČT mít i nadále své místo - ovšem v kvalitní a zcela jiné podobě. Při té příležitosti připomněl příklad seriálu Zdivočelá země.

Kritizoval však i jiné věci související s Radou ČT. Podle něj by se totiž měla více zaměřit na popularizaci soudobé kultury.

"Seriál Vyprávěj, to je taková řídká, odporná ostuda, že bych to těm lidem dal k náhradě. Já doufám, že existuje určitý procentuální podíl ze mzdy, který musí zaměstnanec zaplatit, když tu práci povrtá," konstatoval tehdy v diskusním pořadu Studio Česko dramatik Milan Uhde.

V minulosti Uhde kritizoval i osobní vazby v České televizi. A opět se v kritice vyskytl seriál Vyprávěj. Ten podle slov Milana Uhdeho režíruje syn vedoucí redakce seriálů Marči Arichtevy. Mrzí ho proto, že se tento projekt nezdařil, i když měl být podle něj vlajkovou lodí ČT.

V tom se s vedením České televize neshoduje. To je spokojeno hlavně díky sledovanosti seriálu. Už několikrát se mu podařilo stát se nejsledovanějším pořadem v hlavním vysílacím čase.

Milan Uhde se v minulosti  netajil ani tím, že nemá valné mínění o radách, které na činnost médií dohlížejí. "Jak rada Českého rozhlasu, tak České televize jsou poněkud kulhaví partneři. Ono se říká: To jsou radní. Starou bačkoru, mají jedinou moc - zvolit nebo odvolat generálního ředitele. Odvolat se ho nepodaří, protože ta rada nemá náhradníka, " říkal.

V úterním Hyde parku se však takto tvrdě na toto téma nevyjádřil. I tak přesvědčil více než polovinu diváků - 56 procent z nich mu udělilo svůj palec nahoru.

Čtěte také:


Jako bývalý ministr kultury Milan Uhde vytýkal veřejnoprávní televizi malý zájem o dnešní kulturu.

"Česká televize dluží kultuře. Pustí-li se Česká televize do popularizace něčeho, tak do roka a do dne je ta věc zpopularizovaná a národ o ní ví. Kdyby se televize cílevědomě pustila ne do sporů a kritik, ale do popularizace a vysvětlování moderní a soudobé kultury, poněvadž ona to vysvětlování potřebuje, tak nebude kultura vepsí. To já nepřestanu televizi vyčítat," prohlásil  Uhde.

Česká televize vznikla k 1. lednu 1992. Do vzniku samostatné ČR spolupracovala s Československou televizí.


Exkluzivně na ParlamentníchListech.cz:


Psali jsme o Hyde parku:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…