Ukrajina, Izrael. „Více zdrženlivosti, méně siláckých řečí.“ Českým politikům přišlo doporučení

09.11.2023 20:33 | Monitoring

Analytik Filip Šebesta z Institutu Václava Klause tvrdí, že současná česká zahraniční politika je pouhým sledem aktivistických kampaní, povýšeného moralizování a vysílání nesmiřitelných postojů. A právě tímto radikálním způsobem čeští politici přemýšlejí jak o válce na Ukrajině, tak o izraelsko-palestinském konfliktu, naivně, idealisticky a bez historických souvislostí. „Mluvit dnes u nás o blízkovýchodním konfliktu racionálně je proto nesmírně obtížné,“ říká Šebesta s tím, že v případě Ukrajiny to platí taktéž.

Ukrajina, Izrael. „Více zdrženlivosti, méně siláckých řečí.“ Českým politikům přišlo doporučení
Foto: Archiv Filipa Šebesty
Popisek: Analytik Filip Šebesta

Šebesta ve svém komentáři na stránkách IVK analyzuje současný konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás s historickými souvislostmi, čehož nejsou čeští politici schopni, a to zejména ti vládní, kteří zaujímají nesmiřitelné postoje a moralizují celý svět, klidně i OSN.

„Politika je a vždy byla trochu divadlo. Ale dnes to stále častěji vypadá tak, že zbylo již právě jen ono divadlo. Obsah kamsi, neznámo kam, unikl. Kýč a sebedojímání se nad sebou samými vítězí. O české zahraniční politice, která se po nástupu současné vlády smrskla do sledu aktivistických kampaní, povýšeného moralizování a mávání všemi vlajkami s výjimkou té vlastní namísto trpělivého vyjednávání na podkladu národních zájmů a zbytečného neuzavírání si dveří, to bohužel platí dvojnásob,“ tvrdí Šebesta.

Podíl na tom podle něj má i současná potřeba neustále chrlit obsah na sociální sítě, kde ale citlivé záležitosti zahraniční politiky nadělají více škody než užitku. „Není žádným vyviňováním dotyčných tvrdit, že velký podíl na tom má potřeba nepřetržitého vysílání na YouTube a zaujímání nesmiřitelných postojů ke všemu a všem na sociálních sítích pro uspokojení potřeb soudobého virtuálního světa, jehož spotřebitelé si žádají neustále další a další přísun nového obsahu. Tato podoba ‚debaty‘ zahraniční politice škodí snad ještě víc než politikám ostatním, zejména proto, že její povaha byla historicky vždy spíše diskrétní. Ukazuje se přitom, že realita zahraničněpolitické morální nesmiřitelnosti je bohužel stejně, nebo dokonce ještě více násilná než staré pořádky,“ uvažuje Šebesta.

V Česku je tak podle něj nesmírně obtížné mluvit například o blízkovýchodním konfliktu racionálně. „Neznamená to však, že bychom se o to neměli pokoušet. Podobně složité to ostatně bylo i na počátku ukrajinské války v roce 2014 stejně jako o osm let později, kdy eskalovala do dnešní podoby. Situace ani dnes není ideální a debata otevřená, ale posun tady je. Dojde k němu i v případě konfliktu okolo Pásma Gazy,“ srovnává Šebesta, že i téma války na Ukrajině je v českém prostředí předkládáno velmi jednostranně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…