Ukrajina: Nepřeceňujte naši ofenzívu. Rusové loupí

11.05.2023 8:07

Ukrajinská strana tvrdí, že Rusové se v posledních měsících pokusili o několik ofenzív. A ve všech selhali. Britská BBC popsala, jak to teď vypadá v Bachmutu. Italové v očekávání startu ukrajinské protiofenzívy vyzývají své občany, aby v nejkratším možném čase opustili území Ukrajiny. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov však již veřejnost varoval, aby nepřeceňovala výsledky ukrajinské protiofenzívy.

Ukrajina: Nepřeceňujte naši ofenzívu. Rusové loupí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojenský transportér BTR-60PB

Podle generálního štábu ukrajinské armády, na který se odvolávala americká zpravodajská stanice CNN, se ruská ofenzíva soustředí ve čtyřech různých částech Doněcké oblasti, přičemž „nejprudší boje“ probíhají ve městech Bachmut a Mariinka.

V Bachmutu podle BBC bojují Ukrajinci o pár posledních ulic. Záběry z dronu však ukazují, že i kdyby je Rusové nakonec získali, získají fakticky kontrolu jen nad měsíční krajinou, která někdejší město připomíná jen velmi vzdáleně. BBC má za to, že by takové vítězství nemělo cenu ani pověstného Pyrrhova vítězství.

„V bunkru těsně za hranicemi Bachmutu vede 77. ukrajinská brigáda dělostřeleckou palbu na podporu své pěchoty – poslední obranné linie na západním okraji města. 77. ukrajinská brigáda nařizuje další dělostřelecký úder na dům. O několik vteřin později stoupá z trosek dým. Z kouře se vynoří dva muži, kteří se potácejí po ulici. Jeden z nich se zdá být zraněný. Ptám se, jestli jsou to vojáci Wagnera – ruské polovojenské jednotky, které vedou útok,“ napsal zpravodaj BBC Jonathan Beale.

Dostává se mu odpovědi, že ano. Odpovídá Myroslav, jeden z ukrajinských vojáků, který zírá na obrazovku. „Bojují docela dobře, ale o své lidi se moc nestarají,“ doplnil obratem. „Prostě jdou směrem k nám, asi jsou na drogách,“ prohlásil Myroslavův kolega ve zbrani Mykola.

Zpravodaj BBC si prohlédl obranné postavení ukrajinských sil v jednom z lesíků a když se vydal na cestu ze zákopu, ozvala se prý minometná palba, která bubnovala „zatraceně blízko“.

Podle devětadvacetiletého obránce Jevhena má ale smysl o Bachmut bojovat dál a dál, protože se tu vážou nemalé síly nepřítele. „Mohli bychom ustoupit, abychom zachránili pár životů, ale pak bychom museli přejít do protiútoku a ztratili bychom jich ještě víc,“ prohlásil

Washingtonský Institut pro studium války upozornil, že Ukrajinci u Bachmutu několik úspěšných protiútoků provedli.

„Ukrajinské síly provedly 9. května úspěšné omezené protiútoky v okolí Bachmutu. Geolokační záběry zveřejněné 9. a 10. května naznačují, že ukrajinské síly pravděpodobně vedly úspěšné omezené protiútoky severně od Chromova (bezprostředně západně od Bachmutu) a severozápadně od Bílé Hory (14 km jihozápadně od Bachmutu) a dosáhly v těchto oblastech drobného postupu,“ uvedl ISW.

Jeden z ruských poválečných blogerů uvedl, že ukrajinským snahám o protiútok u Bachmutu pomáhají i určitá nedorozumění mezi jednotkami standardní armády na jedné straně a jednotkami soukromé armády wagnerovců na straně druhé.

„Ruští blogeři tvrdili, že ruské síly zasáhly velitelské centrum, kde se nacházeli vysoce postavení ukrajinští vojenští velitelé a úředníci, což má pravděpodobně podpořit probíhající snahu vykreslit ruské operace jako omezování ukrajinských schopností zahájit protiofenzívu. Ruští blogeři 10. května tvrdili, že ruské síly zasáhly velitelské stanoviště poblíž Chasiv Jaru (12 km západně od Bachmutu) a zabily ukrajinského hlavního poradce ředitelství pro vnitřní a humanitární politiku Alexeje Titarenka. Spekulovali, že úder mohl zabít i další vysoce postavené ukrajinské velitele a úředníky, a uvedli, že úder vyvolal zcela nepodložené zvěsti, které ukrajinští představitelé výslovně popřeli, že zabil vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil generála Valerije Zalužného. Blogeři připustili, že úder pravděpodobně Zalužného nezabil, ale tvrdili, že může mít vliv na jeho rozhodnutí účastnit se některých akcí,“ uvedl ISW.

Ukrajinci však tvrdí, že všichni velitelé jsou v pořádku.

Naproti tomu na jihu Ukrajiny prý Rusové provádějí již nějaký čas především obranné akce, protože očekávají, že k ukrajinské protiofenzívě dojde právě tady. Kupříkladu v oblasti Záporoží. V Chersonské oblasti prý Rusové provedli 35 leteckých úderů a 4 raketové útoky na pozice Ukrajinců.

Generální štáb rovněž oznámil, že Rusové evakuují civilisty ve městě Tokmak v Záporožské oblasti do „strašných životních podmínek“ dále na jih. „Ruští okupanti pod záminkou evakuace civilistů pokračují v odvážení uloupeného majetku z frontových osad Záporožské oblasti“. Podle CNN ukrajinská armáda taktéž upozornila, že Rusové ve městě Enerhodar, u největší jaderné elektrárny v Evropě, vybrakovali zdravotnická zařízení. 

Ukrajinci podle dostupných informací ostřelují ruské komunikační linky. Italové v očekávání startu ukrajinské protiofenzívy vyzývají své občany, aby v nejkratším možném čase opustili území Ukrajiny.

„Raketové útoky na celou zemi pokračují. Všem krajanům, kteří se stále nacházejí na místě, doporučujeme, aby okamžitě opustili Ukrajinu. Hrozí zhroucení energetické infrastruktury,“ uvedlo italské velvyslanectví v Kyjevě na svých internetových stránkách.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov však již veřejnost varoval, aby nepřeceňovala výsledky ukrajinské protiofenzívy, i kdyby byla sebeúspěšnější.

Ukrajincům se podle CNN otevře další prostor, ve kterém budou muset cvičit své vojáky. Lotyšsko a Kanada oznámily, že v Lotyšku budou cvičit příslušníky ukrajinských ozbrojených sil.

Mezitím administrativa prezidenta USA Joea Bidena oficiálně posvětila první převod finančních prostředků zabavených v rámci sankcí Ruské federaci na Ukrajinu. „Ačkoli se jedná o první převod zabavených ruských finančních prostředků na obnovu Ukrajiny ze strany Spojených států,“ uvedl americký ministr spravedlnosti Merrick Garland, „nebude to převod poslední.“

Na jeho slova upozornil server katarské televize Al-Džazíra.

Mezi majetkem, který Washington zabavil, byla i flotila superjachet, včetně 106 m dlouhého plavidla Sulejmana Kerimova v hodnotě přes 300 milionů dolarů, které kotvilo na Fidži.

Americký prezident Joe Biden už loni vyzval Kongres, aby usnadnil převod zabaveného majetku oligarchů na Ukrajinu. V dubnu ministerstvo spravedlnosti požádalo Kongres o rozšíření majetku, který může být zaslán na Ukrajinu, zejména finančních prostředků zabavených za porušení kontroly vývozu. Náměstkyně generálního prokurátora Lisa Monacová tehdy uvedla, že Washington „nechává spoustu peněz na stole“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 11.05.2023 9:09:49
No jo. Udělat ofenzívou proti dobře vycvičené armádě je něco jiného, než upálit bezbranné lidi v Oděse. Sláma u kravína.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…