Ukrajina, TTIP, politika USA... Takto to vidí Čína, Američany to nepotěší

14.05.2015 13:14

V posledních letech došlo dle čínského deníku Global Times k mnoha geopolitickým turbulencím. Eskalace napětí se týká nejenom Středního východu, Asie a Tichomoří, ale v neposlední řadě také Evropy. Nestabilita v těchto regionech je úzce spojena s návratem ke geopolitice z dob studené války, na čemž prý mají největší podíl Spojené státy.

Ukrajina, TTIP, politika USA... Takto to vidí Čína, Američany to nepotěší
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Rusku se vlajka USA moc velké úctě netěší

V Evropě je krize způsobena narušeným vztahem mezi Ruskem na jedné straně a Spojenými státy a Evropskou unií na straně druhé. Geopolitické hrátky navíc značně tříští i situaci na Blízkém východě. Značné napětí působí rovněž spory o menší ostrovy poblíž Korejského poloostrova. Příčiny těchto nesrovnalostí jsou jistě spojeny s komplexními mocenskými strukturami v regionech a nevyřešenými problémy z minulosti. Jejich společným jmenovatelem je však úzká provázanost na globální strategii Spojených států amerických.

V Evropě USA dlouhá léta tlačily na rozšiřování NATO směrem na východ a podporu různých barevných revolucí, pomocí kterých chtěly vytlačit Rusko z tradičních sfér vlivu. Zatímco Rusko a Evropa kvůli těmto třenicím tratí, Spojené státy plní své hlavní cíle, kterými jsou oslabení Ruska i EU. Dalším kamenem úrazu je stažení amerických vojsk z Iráku a Afghánistánu a nezodpovědný způsob řešení konfliktů v Libyi a Sýrii. Střední východ se dostal do chaosu a tato situace nahrála extremistickým organizacím.

celý text v angličtině si můžete přečíst ZDE

Počínání Spojených států v asijsko-tichomořském regionu nejenom narušuje vztahy mezi Koreou, Čínou a Japonskem, ale také vytváří intenzivní strategické soutěžení, v rámci kterého se snaží malé země hájit své malicherné a fakticky právně nepodložené zájmy. Kroky Washingtonu jsou motivovány obavami ze vzestupu zemí jako je Čína. Ve snaze zachovat svoji slábnoucí hegemonii se Washington uchyluje k uplatňování geopolitického vlivu ve vzdálených regionech. Západ je přesvědčen, že světový mír závisí na udržování rovnováhy sil. Také proto západní politici a stratégové s takovou oblibou mluví o zmíněné rovnováze. Zbigniew Brzezinski je toho příkladem.

Američany vyprovokované geopolitické napětí má bezesporu negativní dopady na transformaci mezinárodního systému. V prvé řadě bude globální vládnutí čelit stále častěji geopolitickým výzvám. Podobné napětí vede k existenci geopolitického a globálního vládnutí, jež nejsou navzájem příliš kompatibilní. Nejdůležitějším důvodem pro nutný rozvoj v mnoha oblastech globálního vládnutí je skutečnost, že návrat ke geopolitice vážně narušuje spolupráci mezi jednotlivými zeměmi (světových velmocí pak v prvé řadě) v rámci současného mezinárodního systému. Washington navíc bere jen malé ohledy na stávající mezinárodní organizace.

Pokud uspěje plánované Transatlantické obchodní a investiční partnerství, potom se ocitne Světová obchodní organizace (WTO) na okraji zájmu. V reakci na to potom budou muset rozvojové země sdružené např. v BRICS budovat nové mezinárodní instituce a systémy, což povede k další roztříštěnosti globálního vládnutí. Návrat ke geopolitickému soupeření k tomu přináší rostoucí rizika v politické, bezpečnostní i vojenské oblasti. Hlavním nebezpečím je obnovení studené války, které v dalším kroku zahrnuje častější lokální konflikty, nárůst nacionalismu, regionálního extremismu a mezinárodního terorismu. Největším problémem samozřejmě je, že jsou Spojené státy v krizi a místo, aby hledaly chybu u sebe, rozehrávají geopolitické hry ve snaze zastavit oslabování své hegemonie. Takové počínání může vyústit v tragédii pro celý svět.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…