Ukrajina: Zákeřné útoky na civily. Nepřítel vyděšen. Hrdinná obrana

28.02.2022 10:08

Ruský prezident Vladimir Putin, který ve čtvrtek 24. února nařídil zahájit invazi na Ukrajinu, současně dává najevo, že je ochoten s ukrajinskými představiteli jednat o dalším řešení situace. Jenže vedle toho ruské síly pokračují v agresivní akci a okupanti nasazují proti Ukrajincům další tanky, další obrněná vozidla, další letadla. A Ukrajina se agresorům hrdinně brání. Pod palbou ruských zbraní se ocitla další školka.

Ukrajina: Zákeřné útoky na civily. Nepřítel vyděšen. Hrdinná obrana
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Hlavní město Ukrajiny Kyjev má za sebou další noc, ve které odolal náporu ruských agresorů. Kyjevanům ozbrojené síly chtěly umožnit odchod z krytů a možnost sehnat si něco k jídlu čí k pití, ale jen o pár desítek minut později lidé opět spěchali do krytů. Opět se ozývaly sirény varující před útokem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal své spoluobčany, aby válečné útrapy ještě vydrželi.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Situaci v sužované Ukrajině sledují mezi jinými i reportéři britské BBC.

Zdá se však, že lidé si zvyknou téměř na všechno. Podle jednoho z britských korespondentů upadli do jakési válečné rutiny, kdy se naučili utíkat do krytů a když to jde, najít někde televizní obrazovku či jiný zdroj informací.

Nejnovější vývoj neustále aktualizován ZDE

Znepokojení mezi Kyjevany vyvolala zpráva, že Bělorusko napříště umožní rozmístění ruských jaderných hlavic na svém území. Běloruská ústava to dosud zapovídala, ale běloruský diktátor Alexandr Lukašenko nechal v referendu toto ustanovení změnit.

Sirény se ozývaly i brzy nad ránem, tedy v den, kdy mají na běloruské hranici začít jednání mezi představiteli Ruska a Ukrajiny.

„Běloruský prezident v telefonickém hovoru slíbil prezidentovi Ukrajiny, že zajistí, aby delegace mohly bezpečně cestovat blízko hranic na mírová jednání. Ale hned po tomto telefonátu byly z běloruského území odpáleny rakety na Ukrajinu, takže se tomu slibu vysmíval. Prezident Zelenskyj řekl, že je skeptický, ale chtěl Ukrajincům ukázat, že dělá vše pro ukončení války, která nyní trvá pátý den,“ uvedla BBC.

Ukrajinská strana tvrdí, že za ruskou agresi zaplatilo životem už více než 4 tisíce vojáků. Ruská média v prvních dnech invaze o ruských padlých vůbec neinformovala, ale v závěru týdne už byla nucena přiznat první oběti útoku. Od vlády v Kyjevě zaznívá, že ruská armáda už byla donucena zpomalit tempo ofenzivy.

Podle britských informací se tvrdě bojuje asi 30 kilometrů od Kyjeva i v okolí dalších měst, jako je Charkov nebo Černigov, který leží na severovýchodě země, blízko běloruských hranic. V Černigovu byla ostřelována mimo jiné také školka.

Americká CNN upozorňuje, že podle ukrajinských zdrojů si ruská armáda vybírá i jiné civilní cíle.

„V rozporu s normami mezinárodního humanitárního práva provedli okupanti zákeřně raketové útoky na obytné budovy v Žitomiru a Černigovu,“ uvedla s odvoláním na ukrajinské zdroje CNN.

Taktéž nebylo možné ověřit další z ukrajinských informací, že ruští vojáci houfně dezertují a svým velitelům vypovídají poslušnost. „Nepřítel si uvědomil, že propaganda a realita jsou jiné. Okupanti se nás bojí. Obránci Ukrajiny nadále udržují stabilní obranu," stojí v prohlášení ukrajinských orgánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …