Ukrajina chce po USA rakety a tanky. Biden odmítá

19.01.2023 9:32

Ministři zahraničí Turecka a Spojených států se shodli, že suverenita a územní celistvost Ukrajiny musí zůstat zachována a agrese Ruska musí skončit. Aby mohl být obnoven mír. Spojené státy dokončují další balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výši 2,5 miliardy dolarů. V tomto balíčku ale nebudou tanky, o které Ukrajina tolik stojí. Podle serveru katarské televize Al-Džazíra se ale Zelenskyj nespoléhá jen na pomoc Spojených států. Napsal dopis čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Stálo v něm toto...

Ukrajina chce po USA rakety a tanky. Biden odmítá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že proběhlo jednání ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena a ministra zahraničí Turecka Mevlüta Çavuşoglu. Jednali prý jak o vzájemné spolupráci, tak o podpoře Ukrajiny.

„Ministr Çavuşoglu a ministr Blinken zdůraznili svou jednoznačnou podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny proti nepřijatelné válce ze strany Ruska a potvrdili svou podporu nalezení řešení k ukončení války," uvádí se ve společném prohlášení.

Spojené státy se chystají dokončit obrovský balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v celkové hodnotě přibližně 2,5 miliardy dolarů, včetně - poprvé - bojových vozidel Stryker, sdělily CNN dva zdroje informované o další pomoci. V balíčku by ale neměly být ani tanky, ani rakety dlouhého doletu, o které Ukrajina opakovaně žádala.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Ukrajinští představitelé podle CNN tvrdě lobbují u Washingtonu za rakety delšího doletu známé jako armádní taktické raketové systémy (ATACMS), které mají dolet kolem 200 mil (300 km). Bidenova administrativa se jejich zaslání brání z obavy před eskalací konfliktu s Ruskem. Administrativa rovněž odmítla vyslání tanků M1 Abrams kvůli logistickým komplikacím a problémům s údržbou.

Podle serveru katarské televize Al-Džazíra se ale Zelenskyj nespoléhá zdaleka jen na pomoc Spojených států. Napsal dopis čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a požádal ho o navázání dialogu o ruské válce na Ukrajině. Manželka prezidenta Olena Zelenská prozradila, že dopis byl čínské delegaci předán na čínském ekonomickém fóru v Davosu.

„Bylo to gesto a pozvání k dialogu a velmi doufám, že na toto pozvání bude odezva,“ řekla Zelenská novinářům.

Dopis přichází takřka rok po začátku války, před kterou Rusko a Čína podepsaly memorandum o spolupráci „bez limitů“. Někteří analytici však naznačují, že Čína by nakonec mohla zasáhnout jako prostředník k jednání o ukončení bojů na Ukrajině.

Zelenskyj v srpnu řekl listu South China Morning Post, že „oficiálně požádal o rozhovor“ s prezidentem Si a dodal, že dialog by byl „užitečný“.

Ministři zahraničí obou zemí se v září sešli na okraji Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku.

Americký institut pro studium války upozornil anglicky mluvící čtenáře na další proslov ruského prezident Vladimira Putina, který současnou invazi na Ukrajinu přirovnával ke druhé světové válce, přesněji řečeno k Velké vlastenecké válce, která vypukla poté, co nacistické armády napadly svého bývalého spojence - Sovětský svaz.

ISW upozornil, že přirovnáním současné ruské agrese k Velké vlastenecké válce mobilizuje Putin svůj národ k dlouho trvající válce a zdůrazňuje přitom, že válka na Ukrajině je ve skutečnosti válkou proti Západu, protože Západ se snaží Rusko zničit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…