Ukrajina má získat zbraně a vojenské poradce od pěti států NATO

07.09.2014 16:22

Na podporu boje proti proruským separatistům Ukrajina získá zbraně a vojenské poradce od pěti států Severoatlantické aliance, mimo jiné ze Spojených států a Polska. Jednotlivé státy se na tom prý dohodly během dvoudenního summitu Severoatlantické aliance ve Walesu, který trval do pátku. Oznámil to dnes podle agentur Reuters a DPA poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Jurij Lucenko.

Ukrajina má získat zbraně a vojenské poradce od pěti států NATO
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Na summitu NATO jsme dosáhli dohody, že získáme vojenské poradce a podporu v podobě moderní výzbroje ze Spojených států, Francie, Itálie, Polska a Norska," citovala Lucenka z jeho facebookové stránky agentura Reuters. K této zprávě Lucenko nepřipojil již žádné další informace. Naopak německá kancléřka Angela Merkelová podle DPA za Německo již na konci srpna striktně odmítla dodávky zbraní Kyjevu. Summitu ve Walesu, kde byla na pořadu jednání i ukrajinská krize, se účastnil i prezident Porošenko.

Zástupci NATO již dříve prohlásili, že Aliance Ukrajině, která není jejím členem, zbraně nepošle, ale jednotlivé země Aliance to udělat mohou. Rusko je důrazně proti jakýmkoliv bližším vazbám mezi Ukrajinou a NATO.

Již dříve, když ještě nebyla známa povaha této možné vojenské pomoci, ani názvy konkrétních států, které ji Ukrajině poskytnou, reagovalo Rusko se znepokojením a požadovalo po NATO mimo jiné vysvětlení, proti komu mají být tyto zbraně použity, připomněla dnes DPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…