Ukrajina osvobodí Krym. V létě příštího roku, soudí generál z USA

17.10.2022 9:12

Kyjev v noci na dnešek a brzy nad ránem čelil dalšímu ruskému raketovému a dronovému útoku. Jeden z výbuchů se ozval ve čtvrti Ševčenkovskij v centru města. Ukrajinská strana také tvrdí, že čečenské ozbrojené síly kontrolují část jaderné elektrárny v Záporoží. „Kadyrova banda“ prý umístila zbraně přímo do turbínových hal 1 a 2. Ruská strana hlásí, že se jí daří zastavovat postup ukrajinské protiofenzivy. A z USA zaznívá, kdy Ukrajina může znovu pod kontrolu získat Krym.

Ukrajina osvobodí Krym. V létě příštího roku, soudí generál z USA
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Ukrajinské úřady oznámily, že Kyjev v posledních hodinách čelil dalším útokům kamikaze íránských dronů. Kyjevský starosta Vitalij Kličko oznámil, že během útoků byla kamikaze dronem poškozena nebytová budova a dalšími útoky i bytové domy. Na místě jsou prý hasiči.

Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak znovu požádal západní partnery o systémy protivzdušné obrany. „Rusové si myslí, že jim to pomůže, ale tyto akce zavání zoufalstvím," uvedl Andrij Jermak. „Potřebujeme další protivzdušnou obranu co nejdříve. Nemáme čas otálet. Potřebujeme více zbraní k ochraně oblohy a zničení nepřítele.“ Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Podle týmu CNN na místě byly v pondělí kolem 6:45 místního času v ukrajinském hlavním městě slyšet nejméně tři výbuchy, které byly zřejmě důsledkem ruských úderů.

Jeden z výbuchů se ozval ve čtvrti Ševčenkovskij v centru ukrajinského hlavního města, jak uvedl Kličko v příspěvku na Telegramu. „Na místo byly vyslány všechny záchranné služby," uvedl Kličko. „Sirény pro letecký poplach pokračují. Zůstaňte ve svých krytech!“

Ukrajinská strana také tvrdí, že čečenské ozbrojené síly kontrolují část jaderné elektrárny v Záporoží.

„Je známo, že část stanice nedávno ovládla Kadyrovova banda ... která umístila vybavení a zbraně přímo v turbínových halách č. 1 a 2," uvedlo Centrum národního odporu v prohlášení.

Centrum je vojenská organizace určená k podpoře a koordinaci ukrajinských jednotek. Představitelé centra varují, že Rusové usilovně připravují Záporožskou jadernou elektrárnu na přepojení do ruské energetické sítě.

Ve středu napsal čečenský vůdce Kadyrov v příspěvku na Telegramu, že jeho jednotka se nachází v Enerhodaru, městě sousedícím se Záporožskou elektrárnou. Obvinil Ukrajince, že „nevybíravě ostřelují pobřeží Enerhodaru, jeho průmyslovou oblast a Záporožskou jadernou elektrárnu“.

Po tom, co se ukrajinské armádě podařilo vytlačit ruské okupanty mimo jiné i z Izjumu, vychází najevo, co tu ruští agresoři páchali. Ukázalo se např. se po březnovém útoku na jeden z bytových komplexů ve městě zůstalo nejméně 54 mrtvých.

Většina obyvatel obytného domu v ulici Pershotravneva 2 zde byla pohřbena mezi více než 400 hroby, z nichž jen málo mělo identifikační znaky kromě čísel napsaných na hrubých dřevěných křížích.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly odrazily snahy ukrajinských jednotek o postup v Doněcké, Chersonské a Mykolajivské oblasti a způsobily nepříteli podle jeho slov značné ztráty. Ministerstvo rovněž tvrdí, že ruské síly zničily tři houfnice M777 americké výroby v ukrajinské severní Charkovské oblasti. O reakci ruské armády na ukrajinský postup informoval server arabské televize Al-Džazíra.

Ruská strana také tvrdí, že se invazním silám daří postupovat u Bachmutu, ale podle informací washingtonského Institutu pro studium války (ISW), Rusové informace zkreslují, aby domácímu publiku mohli tvrdit, že ruská armáda postupuje alespoň v jedné části fronty.

„Ruské síly pravděpodobně falšují tvrzení o postupu v oblasti města Bachmut, aby se mohly prezentovat úspěchy přinejmenším v jednom sektoru na pozadí pokračujících ztrát na severovýchodě a jihu Ukrajiny,“ uvedl institut.

Institut pro studium války informuje

 

 

Současně Rusko oznámilo, že poslalo 9 tisíc svých vojáků do Běloruska.

„První vlaky s ruskými vojáky ... dorazily do Běloruska,“ citovala ruská státní tisková agentura Tass mluvčího ministerstva obrany v Minsku.

Rusko využívá Bělorusko jako oblast nasazení pro svou invazi na Ukrajinu a také odtud podniká letecké údery na ukrajinské cíle.

Ze Spojených států současně zaznívá, že ukrajinské síly by mohly osvobodit i Krym a to přibližně v létě příštího roku.

„Když se dívám na situaci, vidím, že se situace Rusů každým týdnem zhoršuje,“ řekl bývalý velící generál armády Spojených států v Evropě Ben Hodges německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Říká se, že válka je zkouškou vůle a logistiky - a v obojím je Ukrajina daleko lepší.“

„Rusové musí [válku] prohrát, jinak to za dva nebo tři roky zkusí znovu,“ dodal.

Podle Hodgese je „jedinou nadějí“ ruského vedení, že Západ ve své podpoře Ukrajiny ochabne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …