Ukrajina prý hledá skulinku, jak z Rusů vymlátit miliardy. Ne, nejde o plyn, jde o něco jiného a velmi překvapivého

20.08.2014 9:31

Ruská novinářka Ljudmila Alexandrovová popisuje ve svém článku publikovaném na serveru tiskové agentury ITAR-TASS snahy ukrajinské vlády získat zpětně podíl na sovětském majetku. Experti považují tyto nároky za populismus a nedávají jim šanci na úspěch ani u soudu.

Ukrajina prý hledá skulinku, jak z Rusů vymlátit miliardy. Ne, nejde o plyn, jde o něco jiného a velmi překvapivého
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

„Kyjev se opět zabývá myšlenkou o znovuzískání části majetku bývalého Sovětského svazu. Ukrajinská vláda se nechala slyšet, že o jeho navrácení bude usilovat do té doby, než se jí podaří v této záležitosti uspět. Odborníci toto vyjádření považují za populistické a tvrdí, že u soudu nemá Kyjev žádnou šanci. Ukrajinská vláda zřídila speciální skupinu, která by měla přezkoumat, jaký majetek měl po rozpadu zůstat na Ukrajině, ale byl převezen do Ruska. Ukrajinský ministr Ostap Semerak před několika dny sdělil médiím, že vláda ve svém úsilí vytrvá až do samého konce a je ochotna obrátit se v celé záležitosti na soud," popisuje situaci Alexandrovová.

Ukrajina podle Alexandrovové vznesla nárok na 16,37 % z celkového hmotného i nehmotného majetku Sovětského svazu. Zahrnuty do tohoto podílu byly zlato, diamanty, aktiva sovětských bank v zahraničí, nemovitosti, pozemky i movitý majetek, jako jsou auta, lodě a letadla. „Ministr spravedlnosti Pavel Petrenko se už v březnu nechal slyšet, že má Ukrajina nárok na vklady bývalé Státní banky SSSR, které Rusko nevrátilo do bilance Státní banky Ukrajiny k 1. 1. 1992. Hovořil v této souvislosti o 80 miliardách dolarů bez indexace a 130 miliardách s indexací,“ informuje ruská novinářka.

„Kyjev upozorňuje na to, že ukrajinský parlament neratifikoval tzv. ,nulovou variantu', která byla podepsána v rámci dohody mezi Ruskem a Ukrajinou v roce 1994. Na základě této dohody mělo Rusko zaplatit veškeré dluhy Sovětského svazu a výměnou za to získat jeho majetek. Dohoda však fakticky v platnost vešla, protože Rusko splatilo Pařížskému klubu sovětský dluh a je považováno za jediného právního nástupce Sovětského svazu. Tento fakt je stvrzen prostřednictvím mnoha dalších mezinárodních dohod,“ konstatuje Alexandrovová.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Celá záležitost byla projednávána již před čtyřmi lety, kdy byl pod nátlakem opozice vše nucen znovu řešit tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Rusko tehdy ve své reakci požadovalo, aby Ukrajina zpětně vykoupila poměrnou část dluhu Sovětského svazu. Podle ruského ministerstva zahraničí je nyní možné o revizi ,nulové varianty' začít jednat pouze v případě, že Ukrajina neprodleně začne splácet poměrnou část svého dluhu. Podíl Ukrajiny na celkovém dluhu SSSR podle vyjádření ministerstva činil k 1. prosinci 1994 6,8 miliardy dolarů. Dnes by to tedy bylo asi 20 miliard dolarů,“ tlumočí Alexandrovová názory ruského ministerstva zahraničí.

„Pokud si Ukrajina znovu propočítá své nároky a srovná je s hodnotou podílu na celkovém dluhu, který by mělo zaplatit Rusko, její nadšení pro znovuzískání majetku po bývalém Sovětském svazu brzy opadne,“ zmiňuje Alexandrovová vyjádření ředitele Institutu pro strategické analýzy Igora Nikolajeva pro server Utro.ru. Ukrajina podle Alexandrovové vznáší podobné nároky s nástupem každého nového prezidenta do úřadu. „Experti jsou zajedno v názoru, že tyto nároky nemají žádné právní opodstatnění a u mezinárodního soudu mají jen mizivé šance na úspěch. Otázkou podle nich zůstává, na základě jakých propočtů si Ukrajina nárokuje právě oněch 16,37 % majetku po SSSR,“ zmiňuje Alexandrovová mínění expertů.

„Podle Vídeňské smlouvy, která se zabývala nástupnictvím států po rozpadu SSSR a jejich nároky na majetek, je jedinou možností rozdělit majetek získaný v sovětských dobách. Jak je ale možné vypočítat jejich jednotlivé podíly? Nikdo nemůže přesně spočítat, jak velkou část majetku by si jednotlivé státy z bývalého SSSR mohly nárokovat,“ sdělila před nedávnem profesorka Jelena Lukjanovová z moskevské katedry obecního práva na Vysoké škole ekonomické tiskové agentuře ITAR-TASS. Rovněž dodala, že „přesný podíl se dá určit pouze u zlatých rezerv“, předkládá Alexandrovová názor jednoho z odborníků.

Opakované pokusy o znovuzískání části sovětského majetku považuje za politicky motivovaný krok i Dmitrij Matvejev z Ruské prezidentské akademie: „Nemyslím si, že mohou tyto nároky u soudu uspět.“

Předseda ukrajinského Analytického centra Alexander Ochrimenko považuje kroky ukrajinské vlády v této kauze za banální populismus. „Přerozdělení sovětského majetku je v ukrajinské společnosti velmi populární téma. Byť většina lidí chápe, že celá záležitost je dávno uzavřená,“ vyjádřil se Ochrimenko pro server Svobodanaja Pressa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…