Ukrajinci neví, co je pro nás dobré. A pro ně taky. Exvyslanec USA u nás natvrdo

18.10.2022 13:33 | Analýza

USA by měly Ukrajinu jako samostatný stát podporovat. Ale ne v tom, aby se snažila získat zpátky celé své území, myslí si zasloužilý americký diplomat a bývalý velvyslanec v Sovětském svazu i Československu Jack F. Matlock Jr. Obě strany by USA měly tlačit k příměří, míní a kritizuje americké prezidenty od Clintona po Trumpa, že rozšiřovali NATO. Povzdechl si, že už se nedá spoléhat na to, že politici budou jednat racionálně. Hranice se podle něho mění a měnit budou.

Ukrajinci neví, co je pro nás dobré. A pro ně taky. Exvyslanec USA u nás natvrdo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Jack F. Matlock Jr. byl americký velvyslanec v Sovětském svazu v letech 1987 až 1991. Do diplomatických služeb Spojených států nastoupil už v roce 1956, jeho diplomatická kariéra tedy trvala téměř po celou dobu studené války. Dva roky byl také velvyslancem USA v Československu, než ho Ronald Reagan opět povolal do Spojených států.

93letý diplomat soudí, že čtyři události nasměrovaly konflikt na Ukrajině nebezpečným směrem. Jednak anexe čtyř regionů znemožňuje některá dříve možná řešení, sabotáž Nord Streamu pak znemožňuje obnovení dodávek plynu do Německa, i kdyby válka zázračným způsobem skončila, útok na Kerčský most dal Rusku záminku, aby eskalovalo útoky na civilní cíle, a tyto útoky pak dle Matlocka Ukrajině způsobí nepochybně větší škody, než je Ukrajina schopná způsobit Rusku.

Diplomat soudí, že lídři Ruska i Ukrajiny si stanovili nesplnitelné cíle a ani jeden účastník konfliktu nemá cíl, který by vedl k nastolení míru v regionu. Konstatuje, že anexe čtyř regionů nebude sousedy Ruska uznána, natož pak dalšími evropskými státy. Ani Ukrajina ovšem podle něho není schopna vytvořit stabilní a funkční stát v hranicích z roku 1991. Pokud se pokusí o jejich znovudobytí a USA a NATO ji v tom budou podporovat, Putin dle Matlocka Ukrajinu zdevastuje. A pokud má válka skončit jen devastací Kyjeva a Lvova, tak to předpokládá, že nebudou použity jaderné zbraně. Zde diplomat klade otázku, co, když si bude myslet, že ho Západ a Spojené státy chtějí odstranit, ruskému lídrovi zabrání vzít ostatní s sebou.

Matlock je přesvědčen, že k tomuto vývoji událostí nemuselo dojít. Připomíná, že studená válka skončila jednáními, ne vítězstvím, a že k rozpadu Sovětského svazu došlo tlakem zevnitř, ne zvenčí. Ovšem bezpečnostní nastavení nezahrnovalo všechny státy Evropy. Místo toho američtí prezidenti od Clintona po Trumpa NATO rozšiřovali, rušili dohody, které ke konci studené války vedly a verbovali do vojenské aliance bývalé státy Sovětského svazu.

Válce se pravděpodobně dalo zabránit tím, že by Ukrajina dodržovala Minské dohody, uznala Donbas jako autonomní entitu v rámci Ukrajiny, nespolupracovala s vojenskými poradci z NATO a slíbila, že do aliance nevstoupí, míní Matlock. Ale to, co bylo možné ještě v lednu 2022, teď dle něho už možné být nemusí. Anexe totiž konflikt posunula. Ovšem čím déle trvá, tím těžší bude se vyhnout úplnému zničení Ukrajiny, míní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…