Ukrajinci osvobodili vesnice. Ale „situace je nejistá“

19.09.2023 8:51

Vláda v Kyjevě podala žalobu na Polsko, Slovensko a Maďarsko. Kvůli jejich zákazu dovozu ukrajinské zemědělské produkce. Ministryně hospodářství Julija Svyrydenko prohlásila, že ukrajinští exportéři „již utrpěli a nadále trpí značnými ztrátami“ kvůli jednostranným zákazům. Z Polska už zaznělo, že žaloba, nežaloba, na postoji Varšavy se nic nezmění. Mezitím pokračuje ukrajinská protiofenziva a podle ukrajinského velení pokračuje úspěšně, leč obtížně.

Ukrajinci osvobodili vesnice. Ale „situace je nejistá“
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do New Yorku, kde má v plánu promluvit před Valným shromážděním. Vedle toho se zde setká i s ukrajinskými vojáky, kteří byli během ruské agrese zraněni a nyní podstupují rehabilitaci. O Zelenského cestě za vojáky informovala americká zpravodajská stanice CNN.

Z různých světových lídrů se Zelenskij ve středu poprvé osobně setká s brazilským prezidentem Luisem Inaciem Lulou da Silvou.

Zelenskému se pomoci dostane i od Německa. Podle ministra obrany Borise Pistoria Německo poskytne Ukrajině další zbraně a pomoc v hodnotě 400 milionů eur. Ale bez raket dlouhého doletu Taurus, přestože o ně ukrajinská vláda žádala.

Mezitím stále pokračuje ukrajinská protiofenziva. Došlo k osvobození již dvou vesnic v okolí Bachmutu, ale podle ukrajinské strany zde situace i nadále zůstává obtížná.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„Jsem na frontové linii s našimi vojáky, kteří drží linii a pokračují v postupu. Poděkoval jsem jim za jejich vytrvalý postup a osvobození Kliščikivky a Andrikivky od okupantů,“ uvedl ukrajinský velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj ve videu zveřejněném v pondělí na telegramu.

„V důsledku úspěšných akcí našich vojsk byla prolomena obranná linie nepřítele, kterou se snažil uzavřít tím, že do boje vrhl všechny dostupné zálohy,“ uvedl Syrskyi na telegramu v samostatném příspěvku a dodal, že ruské síly se nevzdaly snahy o znovudobytí ztraceného území a vedou „četné protiútoky z různých směrů“.

„Ukrajinské osvobození Kliščiivky a Andriivky jižně od Bachmutu mohlo podle ukrajinských vojenských představitelů oslabit ruskou obranu v oblasti jižně od Bachmutu a mohlo znemožnit bojovou účinnost až tří ruských brigád,“ napsal k tématu washingtonský Institut pro studium války (ISW).

„ISW není v současné době schopný nezávisle vyhodnotit sílu a rozsah ruských obranných opevnění v oblasti Bachmutu, ačkoli ruské síly pravděpodobně opevnily své obranné linie u Bachmutu méně silně než na jihu Ukrajiny. Ruské síly jižně od Bachmutu jsou také pravděpodobně vyčerpány nedávným úsilím o udržení Kliščiivky a Andriivky a ukrajinské obsazení dvou osad bránících klíčový ruský GLOC, podporující Bachmut, naznačuje, že pravděpodobně budou mít problém doplnit svou bojovou sílu a ubránit se jakékoli další ukrajinské ofenzivní aktivitě jižně od Bachmutu. Nic však bezprostředně nenasvědčuje tomu, že by osvobození Kliščiivky a Andriivky předznamenalo vyšší tempo ukrajinského postupu jižně od Bachmutu,“ doplnil institut.

Podle Institutu dokázali Ukrajinci vyčerpat i řadu dalších ruských jednotek, ale není jasné, jak moc to ještě pomůže při probíhající protiofenzivě.

Ukrajinci také posilují energetickou bezpečnost.

„Generální ředitel největší ukrajinské soukromé energetické společnosti uvedl, že Ukrajina očekává, že s chladnějším počasím se zvýší ruské útoky na energetickou infrastrukturu. Společnost DTEK pracuje na výstavbě větrné elektrárny o výkonu 500 megawattů, která má posílit energetický sektor země, ale generální ředitel Maxim Timčenko uvedl, že Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu k ochraně elektráren,“ napsala CNN.

Vedle toho Kyjev podal žalobu na Polsko, Slovensko a Maďarsko. Kvůli jejich zákazu dovozu ukrajinské zemědělské produkce. V pondělí o tom veřejnost informovala ministryně hospodářství Julija Svyrydenko.

Podle britské veřejnoprávní BBC žaloba zamířila ke Světové obchodní organizaci (WTO). Ukrajina tvrdí, že „taková omezení jsou porušením mezinárodních závazků ze strany sousedů Ukrajiny v EU“. Svyrydenko dodala, že ukrajinští exportéři „již utrpěli a nadále trpí značnými ztrátami“ kvůli jednostranným zákazům.

Polsko však dalo najevo, že svůj postoj nezmění.

„Trváme na svém stanovisku, myslíme si, že je správné, vyplývá to z ekonomické analýzy a pravomocí odvozených z práva EU a mezinárodního práva,“ řekl mluvčí vlády Piotr Mueller. „Stížnost přes WTO na nás nedělá dojem,“ dodal.

Ukrajina je jedním z největších světových dodavatelů plodin, jako jsou slunečnicový olej, pšenice, ječmen a kukuřice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 19.09.2023 10:39:30
Ukrajinským ozbrojeným silám se podařilo ovládnout alespoň část Kleshcheevky ve směru na Artemovsk. Již dříve o tom informoval ukrajinský tisk s odkazem na velení ukrajinských ozbrojených sil. Nyní se na internetu objevily záběry z „osady“, lze-li Kleshcheevka ještě tak nazvat, protože vesnice byla prakticky vymazána z povrchu země. Spálené kmeny stromů, hory rozbitých cihel a dalších stavebních materiálů, kostry obydlí - to je vše, co zbylo z vesnice ležící jižně od Artemovska (Bakhmut). Ukrajinské formace na několik měsíců zaútočily na Kleščeevku a nyní konečně vzaly alespoň její část pod svou kontrolu. Dobytí Kleshcheevky lze jen stěží nazvat vážným úspěchem ukrajinských sil. Ruští vojenští experti se přinejmenším domnívají, že tato událost nebude mít pro situaci v Artěmovském směru zásadní význam. Prosadit se v Kleshcheevce je velmi obtížné. Ve skutečnosti se opakoval osud sousední Andreevky, která byla také zcela vymazána z povrchu zemského. Ukrajinská armáda však nastolení kontroly nad těmito územími považuje za své významné „vítězství“ a při absenci dalších úspěchů se ze všech sil snaží „PR“ vstup ukrajinských ozbrojených sil do Kleshcheevky jako významnou událost. Ostatně protiofenzíva ukrajinských ozbrojených sil, která trvá už čtyři měsíce, nemá téměř žádné výsledky a mecenáše kyjevského režimu na Západě to značně dráždí.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …