Ukrajinci postupují v ofenzivě, Rusové evakuují města v Charkovské oblasti

09.09.2022 22:19

Ukrajinská ofenziva v Charkovské oblasti pokračuje, a tak Rusy dosazené úřady musely reagovat. Vyhlásily evakuaci civilistů z Kupjansku, Izjumu a z městyse Velykyj Burluk. Píše o tom server CeskeNoviny.cz.

Ukrajinci postupují v ofenzivě, Rusové evakuují města v Charkovské oblasti
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Město Kupjansk a město Izjum jsou považována za důležité dopravní křižovatky. Na nich podle všeho závisí zásobování značné části ruských okupačních vojsk na východě Ukrajiny. 

„(Evakuace) se koná hlavně z města Kupjansk a z města Izjum. Teď přišly zprávy, že Velykyj Burluk se ocitl pod dělostřeleckou palbou, a proto také byli lidé samozřejmě vybídnuti, aby odešli do bezpečnějších míst,“ řekl v ruské televizi Vitalij Gančev, kterého agentura TASS citovala jako šéfa Charkovské oblasti. Gančev zároveň dodal, že každá obec v Charkovské oblasti (Rusy okupovaná) je pod masivní dělostřeleckou palbou. 

Rusové však na oplátku znovu ostřelovali Charkov – zranili 14 civilistů včetně tří dětí ve věku tří, jedenácti a patnácti let. Uvedl to ukrajinský gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. 

Gančev přitom ještě ve čtvrtek ráno tvrdil, že ukrajinské jednotky, pokoušející se obklíčit město Balaklija, byly odraženy. Večer však pak prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil osvobození tohoto města. Velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj pak dnes podle agentury Unian potvrdil, že ukrajinské síly postupují vpřed jak v Charkovské oblasti, tak na jihu země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…